Deski polietylenowe na stoły rozbiorowe

Branża spożywcza jest bardzo wymagająca pod względem jakości sprzętów, które używane są do produkcji żywności. Każda firma produkująca żywność zwraca dużą uwagę na to, aby maszyny i urządzenia posiadały wszelkie certyfikaty i aby były absolutnie bezpieczne. Podobnie sprawa wygląda, gdy chodzi o stoły, blaty, deski czy kloce masarskie. Nie ma innej możliwości jak ta, że spełniać one muszą wszelkie normy dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Deski rozbiorowe – jakie wybrać?

Jednym z najpopularniejszych tworzyw stosowanych w masarniach jest polietylen. Rozwiązanie to jest bardzo ekonomiczne, ponieważ materiał ten jest bardzo wytrzymały do tego spełnia wszystkie dyktowane prawem normy. Materiał jest fizjologicznie obojętny, dzięki czemu nie wchodzi w reakcje z produktami, które mogą być z nim w bezpośrednim kontakcie. Innym ważnym atutem jest łatwość utrzymania w czystości. Polietylen jest materiałem, który można myć i dezynfekować różnymi środkami. Jest stosunkowo odporny na ich działanie. Dodatkowo materiał ten tłumi drgania, co okazuje się bardzo korzystne zwłaszcza przy tasakowaniu.

Polietylen jest materiałem bardzo uniwersalnym. Oprócz zastosowań takich jak deski czy kloce rozbiorowe, można go wykorzystywać do innych zastosowań w przemyśle spożywczym. Bardzo często wykonuje się z niego półki na regały, na których można przechowywać żywność w chłodniach. Równie często z polietylenu robi się skrzynki do żywności, a nawet podkładki pod talerze. Z tego materiału korzystają również producenci sprzętu AGD – w tej branży również widoczna jest duża dbałość o dobór certyfikowanych materiałów. Często nawet na sprzęcie AGD, który używamy w domach, można zauważyć oznaczenie symbolem PE.

Dlaczego warto stosować polietylen?

Polietylen charakteryzuje się wieloma bardzo dobrymi cechami. Jak już wspomnieliśmy jest to materiał przede wszystkim fizjologicznie obojętny, dzięki czemu można go bezpiecznie stosować w kontakcie z żywnością. Blaty na stołach masarskich muszą być wykonane z najwyższej jakości tworzyw, a polietylen do takich należy. Spełnia on wszystkie dyktowane przepisami prawa polskiego oraz europejskiego normy dopuszczające go do kontaktu z żywnością. Polietylen posiada certyfikat FDA, uznawany na całym świecie.

Każdy producent żywności bezpieczeństwo w jej wytwarzaniu stawia ponad wszystko. W rozmowie z przedstawicielem firmy Normapol, dowiedzieliśmy się, że materiał ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Od lat jest to najchętniej kupowane tworzywo na deski rozbiorowe, ale nie tylko. Dowiadujemy się, że z tego materiału można wykonać szereg rzeczy, od desek rozbiorowych po odbojniki, które montuje się na ścianach. Przemawiają za tym cena i certyfikat FDA potwierdzający możliwość kontaktu tworzywa z żywnością i jej komponentami. Certyfikat FDA można otrzymać przy zakupie PE. Najczęściej sprzedają się deski w kolorze białym, ale niektórzy klienci decydują się również na kolor czarny. Firma Normapol posiada w swojej ofercie szeroki wybór wymiarów płyt polietylenowych. Standardowe wymiary płyt do 1000 x 2000 mm, 1250 x 3000 mm. Co ważne Normapol oferuje również możliwość docinania blatów czy desek na wymiary podane przez klienta. Oczywiście w firmie tej można również uzyskać certyfikat FDA.

 

Author: kuchenny-swiat.pl

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *