Garnki emaliowane, od pokoleń niezawodne, niezastąpione i co najwaleczniejsze w pełni bezpieczne.

W świecie gastronomii, kuchni również na bieżąco zachodzą liczne nowatorskie zmiany. Jednak pewne rzeczy, pewne sprawdzone już metody, przepisy, czy techniki gotowania- przechodzą z pokolenia na pokolenie. Oczywiście tutaj również zmiany tradycji w gotowaniu stają się coraz to bardziej adekwatniejsze do aktualnych (teraźniejszych) czasów. Taką transferową i międzypokoleniową tradycją, a zarazem techniką gotowania -są naczynia w kuchni występujące pod nazwą (określane jako)
garnki emaliowane .
Dlaczego one naczynia służące do gotowania są wciąż tak popularne, jakie są ich zalety oraz wady?
Zastanówmy się przez chwilę nad tym kuchennym zagadnieniem.

Powłoka emaliowana, cóż to takiego w odniesieniu do garnków nią malowanych?

Emalia jest to sproszkowana powierzania szkła (po prostu: sproszkowane szkło). Mieszaninie ta powstaje ona w wyniku wymieszania pomiędzy sobą minerałów tj.: piasek, kreda oraz glina z dodatkiem topników, np. boraks i oczywiście z dodatkiem pigmentów barwiących. Dawniej określano ją w nazwie jako szmelc lub smalc garnkowy, nazwa mieszaniny emaliowanej wywodzi się od francuskiego słowa. Émail.

Jak powstają (produkowane są) garnki z powłoką emaliowaną?

Barwniki zostają nanoszone na metalowe podłoże/ powierzchnie garnków, a późniejszym procesie produkcji garnków stopione w temperaturze w zakresie wynoszącym od 800 do 900 °C. Pokrycie wierzchniej warstwy (struktury materiałowej) zewn. oraz wew. -tych metalowych naczyń tworzy typową, charakterystyczną szklistą powłokę. Jest to równocześnie klasyczna, jak i nowoczesna technika artystyczna zdobienia wyrobów metalowych (przeważnie złotych/ pozłacanych albo miedzianych).

Dlaczego warto przyrządzać posiłki w naczyniach emaliowanych? – ZALETY

Garnki emaliowane są bezapelacyjnie bezpieczne dla kontaktów ich powierzchni ze wszelką żywnością.
Ich niewątpliwe zalety, cechy produktowe przedstawiają się następująco:

  • antyalergiczność: garnki z emalią nie zawierają żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji mogących w jakiś sposób ingerować w ich- jakość, smak, czy też zapach przygotowywanych dań, co więcej, – nie wchodzą one w żadne reakcje chemiczne (interakcje) z jedzeniem, tym z jedzeniem kwaśnym;
  • znakomity stosunek jakości do ich ceny: dobre naczynia emaliowane są gwarancją długowieczności (ich długotrwałości).
  • higieniczność produktów emaliowanych: nowoczesne garnki są perfekcyjnie szczelnie pokryte warstwą emalii, natomiast ich powierzchnia jest gładka, z tego powodu są one łatwe do utrzymania ich w ciągłej i nienagannej czystości (ich powłoka jest wysoce odporna na jakiekolwiek zarysowania, korozję lub ścieranie się);
  • różnorodny i ogromny wybór: duże i małe garnki emaliowane gastronomiczne,typu: rondelki lub kubeczki emaliowane również są one dostępne różnej wielkości, czy wzoru, a także ciekawe kolorowe przykładowo florystyczne- wzornictwa, które z pewnością przyozdobią każdą kuchnię oraz każdy stół;
  • Intensywne (błyskawiczne) nagrzewanie: dobry garnek z emaliowaną powierzchnią niezwykle szybko się nagrzewa (zatem szybsze gotowanie potrwa, to spora oszczędność czasu prądu lub gazu);
  • Emaliowane wyroby długo utrzymują w środku, we wnętrzu swoim ciepło przyrządzanych w nich dań: można w nich bez większych przeszkód podawać przeróżne potrawy.
  •   Emalia cechuje się niezwykle dużą odpornością na temperatury: powłoka tych garnków
    jednostajnie (równomiernie) rozprowadza ciepło po całej nawierzchni naczynia garnkowego, minimalizując przy tym- ryzyko jego przypalenia. (bez problemu dają się one podgrzać/ podgrzewać do bardzo wysokich temperatur), gdyż jest ona równocześnie uodporniona na zakres zmian temperatury
    (w tym też gwałtowne jej zmiany- ciepło/ zimno, np. prosto z piekarnika do mycia w o wiele chłodniejszej wodzie, jak nie ziemnej);
  • garnki z emalii, a możliwość pieczenia, gotowania w piekarniku: można je wkładać także do piekarnika.

Uwaga!: zaleca się- sprawdzenie ich, czy np. nie posiadają one dodatkowych plastikowych elementów, które po prostu mogą ulec stopieniu się ich wnętrza.

Wady garnków emaliowanych, jakie one są?

Na szczęście tych wad tych rodzajów produktów kuchennych jest o wiele mniej, niż zalet, które je przewyższają – swoimi właściwościami oraz liczebnością.
Zatem minusami (wadami) garnków z emalii są:
Garnki tego typu/ rodzaju nie są wytrzymałe (odporne) na ostre metalowe lub plastykowe krawędzi np. sztućców, widelców, łyżek, czy łopatek używanych na co dzień w kuchni.
Przypalony garnek najlepiej umyć jest, najpierw poprzez jego namoczenie, a potem umycie płynem do mycia. Oczywiście przy użyciu delikatnej gąbki albo ściereczki. Zabronione/ Zakazane/ Niedozwolone bowiem są próby tarcia powichrzeni garnka szorstką gąbką – takie czynności z łatwością uszkadzają (niszczą) naczynia emaliowane w ekspresowym tempie.
Ponadto- w tej sytuacji zalecane jest używanie drewnianych akcesoriów do mieszania potraw, dań w nich.

Na koniec należy wspomnieć, że obecnie wszystkie produkowane, wytwarzanie emaliowane garnki są również przeznaczone i przystosowane dla kuchni indukcyjnych, gazowych oraz typowo elektryczne, w tym również turystyczne.
Znane i co najważniejsze polskie firmy- zajmujące się produkcją garnków z emalii, są nimi następujące firmy tj.: marka Emajlo Olkusz, Belis, czy też rodzima polska firma Pleszew.

Author: kuchenny-swiat.pl