Pyszny domowy gulasz

Przyrządzenie dobrego i zdrowego obiadu nie musi być skomplikowane czy wymagać specjalistycznych umiejętności. Wiele osób twierdzi, że nie gotuje właśnie z powodu braku wiedzy lub czasu. To błędne przekonanie ponieważ nic nie zastąpi dobrego i domowego obiadu. Taki posiłek to źródło cennych wartości odżywczych, witamin czy białka. Dzięki dobrym i regularnym posiłkom mamy energię do działania i do życia. Kiedy jemy zdrowo, również nasze życie jest dobre a organizm czuje się odżywiony i zadbany. Wśród przepisów kulinarnych znajdziemy dania czasochłonne ale większość to proste potrawy, których przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Takim smacznym posiłkiem jest właśnie gulasz drobiowy w sosie śmietanowo ziołowym. Mięso drobiowe uchodzi za jedno z najsmaczniejszych ale też jest bardzo zdrowe dlatego warto je wybierać, rezygnując z innych, tłustszych rodzajów mięsa. Dietetycy często polecają właśnie mięso drobiowe jako to, które jest najzdrowsze spośród wszystkich gatunków. Zawiera ono dużo białka, selenu, cynku, magnezu, żelaza, potasu i fosforu a także witaminy z grupy B. Ponadto jest mięsem niskokalorycznym a zatem mogą je spożywać bez obaw osoby będące na diecie i kontrolujące swoje posiłki. Najlepiej kupić mięso ekologiczne i certyfikowane w odróżnieniu od tego z hodowli masowej.
Sos śmietanowo-ziołowy z kolei znakomicie uzupełnia smak drobiu, jest pożywny i aromatyczny. Takie danie warto przyrządzić dla całej rodziny, jest wartościowe i pożywne.

Składniki

Przygotuj dwie piersi z kurczaka (albo jedną podwójną), pięć suszonych pomidorów, 200 ml śmietany kremówki, dwie łyżki masła, dwie łyżeczki ulubionych ziół, sól, pieprz oraz słodką wędzoną paprykę do smaku.

Przepis

Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i dokładnie nacieramy kawałki mięsa.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy mięso i smażymy przez dziesięć minut. Pomidory kroimy w paski, dodajemy do mięsa. Wsypujemy też przygotowane wcześniej zioła. Całość chwilkę podsmażamy i wlewamy śmietankę kremówkę. Gotujemy przez kilka minut. Do zagęszczenia sosu możemy dodać mąki.

 

Author: kuchenny-swiat.pl