Wyobraźcie sobie, że wchodzicie do kuchni, w której musicie ugotować i upiec coś z jedynie kilku składników… I żadnych tam oliwek, kaparów, nerkowców czy pesto. Macie do dyspozycji mąkę pszenną, olej rzepakowy i wodę. Czyż to nie brzmi jak ekstremalne domowe wypieki? A jednak to się może udać!
Właśnie z takich składników chociażby z powodzeniem zrobicie świetne naleśniki, dość powiedzieć, że będą to naleśniki wegańskie. I umówmy się, że soli i cukru nie wliczamy w swoje podstawowe składniki. I może nie jest to wypiek w sensie dosłownym – choć i w piekarniku by się udały, można powiedzieć, że rezultat… przyprawi nas o wypieki na twarzy. Zacznijmy więc swoje popisy domowe! Wypieki, choć są z natury pieczone, w tej wersji będą smażone, a oto przepisy na wegańskie naleśniki: jedna miarka mąki pszennej do półtorej miarki wody, łyżka oleju, odrobina cukru, odrobina soli i gotowe. Ciasto powinno się lać jak woda. Proszę wlewać je na odrobinę tłuszczu, ale na mocno rozgrzaną patelnię. Gotowe naleśniki będą ekstremalnie pysznie i ekstremalnie domowe, wypieki na policzkach z zachwytu gwarantowane!
Najnowsze komentarze