Polędwiczki wieprzowe na grilla

Grill często kojarzy nam się z daniami typu: kiełbasa, karkówka czy szaszłyki. W ostatnich czasach coraz częściej staramy się urozmaicać grillowe dania. W grillowym menu pojawiają się ryby czy polędwiczki wieprzowe.

Co można zrobić z polędwiczki wieprzowej na grilla?

Polędwiczki wieprzowe to najlepszy typ wołowiny. Mięso jest kruche i delikatne. Na tym rodzaju mięsa nie można oszczędzać. Im lepsza jakość, tym lepszy smak.

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które potrzebuje odpowiedniej marynaty. Jej odpowiednie przygotowanie pozwala wydobyć pełnię smaku z polędwiczek. Marynata sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste.

Polędwiczki wieprzowe w marynacie ziołowo-miodowej

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprzem

Przygotowanie:

Polędwiczkę najpierw myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Z każdej strony oprószamy polędwiczki pieprzem i solą i odkładamy na 10 minut, aby przeszły smakiem.

W dużej misce przygotowujemy marynatę. Miód, czosnek, musztardę, zioła prowansalskie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy oliwę z oliwek. Na koniec dodajemy mięso. Każdy kawałek powinien być dobrze obtoczony marynatą. Mięso zostawiamy co najmniej na 24 godziny w marynacie i w lodówce.

Polędwiczki najlepiej przyrządzić na dobrze rozgrzanym grillu. Jest to mięso, które nie potrzebuje zbyt długiego pieczenia. Wystarczy mu 5-7 minut z każdej strony. Najważniejsze, by mięso zrumieniło się z każdej strony. Zbyt długie przetrzymywanie polędwiczek na grillu może sprawić, że zbytnio wyschną w środku i będą wiórowate.

Polędwiczki wieprzowe najlepiej podawać z orzeźwiającą surówką, np. z młodej kapusty lub z grillowanymi warzywami, typu bakłażan, cukinia, marchewka.

Polędwiczki wieprzowe w marynacie ziołowo-miodowej można przygotować nie tylko na grillu. Mięso można podsmażyć na patelni grillowej lub grillu elektryczny. Ważne, by czas obróbki termicznej był krótki, aby zachować wilgotność mięsa.

 

Author: kuchenny-swiat.pl