Czym jest serwis urządzeń gastronomicznych?

Jeżeli posiadamy własny lokal gastronomiczny, z pewnością powinniśmy zaznajomić się z pojęciami serwisu gastronomicznego oraz serwisanta. Wszak w takim lokalu łatwo może przytrafić się awaria sprzętu niezbędnego do obsługi klienta. A naprawami takich usterek zajmuje się właśnie serwisant gastronomiczny.

Serwis urządzeń gastronomicznych: Kim jest serwisant gastronomiczny?

Profesjonalny serwis urządzeń gastronomicznych jest niebywałą pomocą dla osób prowadzących lokal gastronomiczny, np. restaurację czy bar. Dzięki fachowcowi takiemu, jak serwisant urządzeń gastronomicznych możemy być spokojni, iż nasze wszystkie urządzenia potrzebne do prowadzenia działalności w branży będą działać właściwie. A w przypadku, gdy któreś z nich się uszkodzi czy przestanie nagle działać, serwisant pomoże je naprawić. Jednak to nie jedyne zadania serwisanta. Może on bowiem pomóc nam w zakupach sprawdzonych urządzeń, a dodatkowo powinien realizować przeglądy i w nagłych wypadkach oferować swe usługi. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że urządzenia przejdą przeglądy. Tak naprawdę to od doświadczenia serwisanta zależy, jak wydajna będzie nasza działalność w gastronomii oraz jak prędko wróci do pełnej sprawności.

W jaki sposób zgłosić usterkę w serwisie?

Kiedy zgłaszamy awarię urządzenia, dla szybszego rozwiązania sprawy powinniśmy podać kilka z pozoru mało istotnych, a jak się okazuje bardzo ważnych informacji. O jakich informacjach mowa? Podczas zgłaszania usterki należy podać serwisantom:

– markę oraz model szwankującego urządzenia – jeśli nie jesteśmy pewni, warto wysłać zdjęcie;

– konkretny opis kłopotów z urządzeniem (co się z nim dzieje – czy hałasuje, nie działa, działa nieprawidłowo itp.);

– położenie urządzenia – kompatybilność z innymi sprzętami, wpływ usterki na pracę pozostałego sprzętu;

– informację, czy urządzenie nie ma zastawionych części, przez które odbywa się wentylacja.

Naprawa urządzeń gastronomicznych

Za sprawą profesjonalnych sprzętów serwisantów na ogół usterki można naprawić na miejscu. Jednakże wiele zależy od rodzaju awarii. Profesjonalista naprawi urządzenia gastronomiczne na miejscu tylko wtedy, gdy nie będzie to stanowić zagrożenia dla życia czy zdrowia pracowników i klientów restauracji oraz nie wyrządzi większych szkód dla mienia właściciela lokalu. Przykładowo naprawa pieców konwekcyjno parowych zazwyczaj odbywa się na miejscu, zaś jeśli chodzi o błąd w wykonaniu instalacji elektrycznej, naprawa może nie być możliwa lub być bardziej skomplikowana. Jednak chociaż piece konwekcyjno parowe serwisant obejrzy na miejscu, np. ekspres do kawy ze stali nierdzewnej i jego czas naprawy mogą sprawić, iż urządzenie nie będzie mogło zostać naprawione na miejscu.

Co w przypadku, gdy urządzenia przeznaczone do wykorzystania w gastronomii nie mogą zostać naprawione przez serwis urządzeń gastronomicznych na miejscu? W takim wypadku serwisant gastronomiczny zobowiązany jest do zabrania urządzenia do serwisu. Warto w tym momencie dodać, że serwisant powinien zabezpieczyć sprzęt przed uszkodzeniami podczas transportu. Dlatego też warto obserwować, w jaki sposób serwisant pakuje np. ekspres do kawy, aby przekonać się, czy można zaufać temu serwisowi urządzeń gastronomicznych czy też nie jest on zbyt profesjonalny.

Wiemy już czym jest serwis urządzeń gastronomicznych i w jaki sposób zgłosić w nim usterkę. Wiadome jest, że nie wszystkie awarie będą mogły zostać naprawione natychmiast, lecz od profesjonalizmu i wiedzy serwisanta zależy, ile potrwa taka naprawa oraz kiedy lokal gastronomiczny znów będzie w pełni wydajny, jak przed usterką.

Author: kuchenny-swiat.pl