Pancakes to małe i pulchne naleśniki, które kojarzą nam się głównie z typowym amerykańskim śniadaniem, będącym częścią wielu filmowych produkcji. Mieszkańcy USA najchętniej zajadają swoje placki z dużą ilością syropu klonowego oraz masłem, jednak istnieje wiele innych wariantów tego pysznego dania. Poniższy przepis jest przykładem na to, że pancakes mogą być rajem dla podniebienia i jednocześnie być zdrowe. Nasz organizm z pewnością podziękuje nam za dostarczenie sytego posiłku bez dodatku cukru, zaś obecność owoców bogatych w witaminy i cenne składniki odżywcze doda nam energii na cały poranek! Czego zatem potrzebujemy, aby przyrządzić tak proste i pysznie śniadanie?
Składniki:
– dwa jajka
– 100 gram masła
– 2 szklanki mąki
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka (0,5%)
– owoce (np. borówki amerykańskie, maliny, banan, kiwi)
– opcjonalnie : jedna miarka wybranej odżywki białkowej, masło orzechowe
– oliwa z oliwek
Wykonanie:
1) Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia
2) Oddziel żółtka od białek, ubij białka a następnie połącz z żółtkami w dużej misie
3) Do misy z jajkami dodaj mleko oraz ostudzone masło i wymieszaj drewnianą łyżką
4) Dodaj miarkę odżywki białkowej i wymieszaj (można pominąć)
5) Wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj
6) Dodaj wodę mineralną i szczyptę soli, dokładnie i delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy
7) Za pomocą oliwy z oliwek nasmaruj patelnię i ją rozgrzej
8) Smaż średniej wielkości placuszki na średnim ogniu z jednej strony, aż do pojawienia się charakterystycznych pęcherzyków, wtedy przekręć je na drugą stronę na kilkanaście sekund
9) Gotowe placki (około 15 sztuk) podawaj z masłem orzechowym i ulubionymi owocami. Smacznego!
Najnowsze komentarze