Roladki z bakłażanów

Dzisiejszy wpis będzie dotyczył smażenia roladek z bakłażanów! Jeżeli jesteś miłośnikiem delikatności w ustach to przepis ten jest idealny dla twojego podniebienia. Roladki z bakłażanów robi się prosto i szybko, a do tego z małej ilości składników. Szczególnie polecane są roladki z bakłażanów na ciepłe dni. Wówczas kiedy potrzebne jest ochłodzenie organizmu i szybkie pieczenie.

Zapach, smak cudownie unoszący się po całym domu aromat – jest w zasięgu twojej ręki, zapraszam:

Składniki:
– 3 średnie bakłażany
– 25 dag mozzarelli
– mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
– oliwa
– ząbek czosnku
– gałązka bazylii
– zioła prowansalskie
-sól
– pieprz

Najpierw obierz bakłażany, przeciśnij je przez praskę. Następnie pokrój wzdłuż, na cienkie, mniej więcej półcentymetrowe plastry. Kolejnym etapem jest posolenie, oprószenie pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli lubisz natrzyj czosnkiem- będzie lepszy smak. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż bakłażany, smaż po 3-4 minuty z każdej strony.

Na tym etapie zajmiesz się mozzarellą. Pokrój ją w słupki (ma być ich tyle samo co plastrów bakłażanów). Weź suszone pomidory i osącz je w oleju, następnie pokrój w paski.

Tak przygotowaną mozarelle i pomidor zawiń w plaster bakłażana, aby się nie rozpadły, zepnij je wykałaczką. Roladki możesz udekorować listkami bazylii.

Już czuję ten zapach unoszący się w kuchni, smak roladek z bakłażanów jest niepowtarzalny. Pamiętaj, że wszystkie przyprawy możesz dodać do własnego gustu i smaku. Roladki z bakłażanów mogą być odgrzewane, a ich smak wraz z każdą minutą i godziną zwiększa się. Jednak nie przesadzaj z czekaniem, najlepiej roladki z bakłażanów zjeść w ten sam dzień, w który zostały upieczone. Jest to wersja dla osób ze zdrową wątrobą, bowiem najpierw trzeba bakłażany podsmażyć, dopiero później piec.

Smacznego!

 

Author: kuchenny-swiat.pl