Ryż należy do bardziej lubianych form szybkich dań. Między innymi dlatego, że jest on daniem lekkim, zdrowym i pożywnym. Ponadto podobnie jak w przypadku makaronu samodzielnie możemy dopasować sos i farsz, jaki mamy uwzględnić w naszym ryżowym daniu.
Możemy postawić na danie wytrawne i przygotować klasyczny ryż z warzywami, możemy również spróbować ryżu z kurczakiem, pojawiają się również kombinacje kulinarne, w których to jako bazę naszego dania również traktujemy mieszankę tych dwóch składników-ryż przygotowujemy zatem zarówno z warzywami jaki i z kurczakiem. W przypadku, gdy jesteśmy raczej zwolennikami potraw przygotowywanych w formie słodkiej powinniśmy pomyśleć o bazie jaką widzielibyśmy jako farsz do naszego ryżu.
Może być to na przykład cynamon oraz jabłka-ryż z cynamonem i jabłkami na pewno niejeden smakosz kojarzy już z czasów dzieciństwa, gdyż dla wielu była to z pewnością jedna z bardziej cenionych i lubianych potraw. Można również postawić na oryginalność i wymieszać z ryżem na przykład jakieś sezonowe owoce-ryż z truskawkami, ryż ze zblendowanymi z truskawkami i śmietaną również należy do lubianych i bardziej apetycznych propozycji słodkich dań. Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji smakowych i tego jakie dania ryżowe będą dla nas odpowiednie. Każdy ma prawo dobrania dodatków do bazy posiłku według własnych preferencji smakowych.
Najnowsze komentarze