Ciasto drożdżowe – co zrobić, by było idealne?

Ciasto drożdżowe wydaje się być łatwym w przygotowaniu ciastem. Mimo mało skomplikowanego przepisu, to ciasto potrafi spłatać psikusa. Jak uratować ciasto drożdżowe, które nie rośnie?

Cierpliwość i czas to dwie rzeczy, których potrzebujemy, aby przygotować ciasto drożdżowe. Z pozoru łatwe w przygotowaniu, czasem skutecznie potrafi popsuć nerwy. Jakie są najczęściej pojawiające się problemy z ciastem drożdżowym?

Ciasto drożdżowe nie rośnie

Powodem mogą być tu drożdże, które mogły być nieświeże. Jak to sprawdzić? Najprościej jest sprawdzić datę przydatności do spożycia. Dobre drożdże powinny być jasnobeżowe o przyjemnym lekko orzechowym zapachu, nie powinny się kruszyć, powinny być elastyczne.

Przyczyną tego, że ciasto drożdżowe nie rośnie może być również nieodpowiednia temperatura wody lub mleka, do których dodajemy drożdże. Do rozczynu mogliśmy również dodać zbyt dużą ilość cukru, a miejsce, do którego odłożyliśmy ciasto do wyrośnięcia jest za mało ciepłe.

Jak uratować ciasto drożdżowe które nie rośnie? Wystarczy dodać do niego łaską łyżkę proszku do pieczenia i jeszcze raz wymieszać całe ciasto.

Ciasto drożdżowe opadło podczas pieczenia

Tu przyczyną jest fakt, że ciasto za mocno wyrosło i jest po prostu przerośnięte. To sprawiło, że stało się lekkie i pod wpływem znacznie wyższej temperatury, zapadło się do środka.

Zakalec w cieście drożdżowym

Zakalec może powstawać w momencie, kiedy zbyt szybko wyjmiemy ciasto z piekarnika. Zbyt duża różnica temperatur może spowodować opadnięcie ciasta i powstanie zakalca.

Ciasto drożdżowe się kruszy

Powodów kruszenia się ciasta drożdżowego jest kilka. Wśród nich najczęstszym jest fakt, że ciasto było za mało wyrobione lub użyliśmy zbyt dużo mąki.

Dlaczego ciasto drożdżowe nie jest puszyste?

Powodowem może być to, że ciasto wyrosło zbyt szybko i w zbyt dużej temperaturze. Również zbyt duża ilość mąki, nie służy uzyskaniu w cieście drożdżowym puszystości.

Jak widać przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga wiele wyczucia. Ciasto nie powinno być ani zbyt szybko, ani zbyt wolno przygotowywane.

 

Author: kuchenny-swiat.pl