Pyszne dodatki do obiadu

Podając pyszne i wyszukane dania obiadowe, powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na dodatki, od których niejednokrotnie zależy smak całości i efekt końcowy. Dobrze dopasowane i wykonane dodatki do obiadu wspaniale uzupełnią smak każdej potrawy i stworzą z nią kompozycję idealną. Do takich dodatków należą z pewnością pesto ze świeżej kolendry i puree z marchewki opisane w tym artykule.
Pesto z kolendry nadaje się zdecydowanie do różnego rodzaju makaronów i potraw, w których właśnie makaron odgrywa główną rolę.
Świeża kolendra na charakterystyczny smak przez co niektórzy niezbyt za nią przepadają. Warto jednak włączyć ją do swej regularnej diety ponieważ jest nie tylko aromatyczna ale także bardzo zdrowa.
Purée z marchewki natomiast świetnie uzupełni smak potraw mięsnych: mięs podawanych w formie pieczonej, smażonej lub duszonej. Marchew znamy z polskiej kuchni, najczęściej spożywana jest pod postacią surówki lub jako warzywo starte na tarce. Warto wypróbować jednak również purée z marchewki, które smakuje wyśmienicie i jest bardzo zdrowa.

Pesto

Do przygotowania pesto z kolendry będziesz potrzebować takich składników: pęczek kolendry, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki prażonych ziaren słonecznika, pół szklanki oliwy z oliwek, dwie łyżki świeżo tartego parmezanu oraz sól do smaku.

Zacznij od obrania czosnku i pokrojenia go na mniejsze kawałki. Kolendrę opłucz i usuń z niej łodyżki. Kolendrę, czosnek, ziarna słonecznika i oliwę z oliwek miksujemy następnie w blenderze i doprawiamy do smaku solą. Możesz przyrządzić pesto o różnej konsystencji – zarówno bardzo dokładnie zblendowane ale też z delikatnie wyczuwalnymi ziarenkami i listkami kolendry. Jeżeli jest zbyt gęste, dodaj trochę oliwy i dokładnie wymieszaj.

Purée

Do wykonania purée będziesz potrzebować takich składników: cztery średnie marchewki, łyżka masła, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, natkę pietruszki do dekoracji oraz sól i pieprz do smaku.

Zaczynamy od obrania marchewek, umycia i ugotowania w osolonej wodzie. Ugotowane w ten sposób marchewki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko. Dodajemy łyżkę masła, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Miksujemy do połączenia składników. Purée jest gotowe wtedy gdy ma jednolitą konsystencję. Gotowe możemy posypać pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej będzie tutaj smakował świeżo zmielony pieprz.

 

Author: kuchenny-swiat.pl