Jak przygotować mini serniczki z czekoladą?

Każdy z nas uwielbia słodkości więc żeby zaskoczyć domowników lub gości szybko możemy przygotować mini serniczki z czekoladą, do tego wystarczą nam herbatniki, kakao, roztopione masło i papilotki. Czas przygotowania to około 15 minut i 20 minut pieczenia.

Proporcje dobieramy według ilości jaka chcemy zrobić.

Natomiast do masy potrzebować będziemy twarożek, serek homogenizowany, cukier, białko, łyżka mąki ziemniaczanej.
Do polewy potrzebna jest ciemna czekolada, która ma w sobie zawartość kakao 70 procent.
Spód robimy w następujący sposób: herbatniki kruszymy, mieszamy z kakao oraz z roztopionym masłem, gdy już wymięszamy to zróbmy masę serową do której przygotowania użyjemy serka homogenizowanego, twarożku, cukru, mąki ziemniaczanej i białka.
Gdy mamy pokruszona masę z kakao to wstępujemy po równo do papilotek i ugniatamy łyżeczką, dodajemy masę po uprzednim wymieszaniu na jednolitą i kładziemy na krakersy po czym wszystko polewamy czekoladą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 175st na 20 minut. Po wyjęciu możemy jeszcze posypać wiurkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Pieczone mini serniczki z czekoladą to rozkosz dla naszego podniebienia, delikatny spód z aksamitną masą serową polane czekoladą do tego kawa lub herbata i deser gotowy  uczta dla gości którzy zachwyca się od razu jak tylko spróbują.
Po prostu pyszotka. Taki deser zaskarbi sobie u nas zwolenników, składniki nie są drogie, trudności w wykonaniu też nie ma, więc na zapowiedzianych gości lub nie zapowiedzianych zawsze szybko zrobimy poczęstunek, który wszystkim będzie smakować. Szybki deser to też rewelacyjne wyjście na sposób dla dzieci gdyż wiemy że im ciągle się nudzi lub dłuży, wszystko by chciały od razu. których czas oczekiwania to wieczność a przy serniczkach aż tak długo nie trzeba czekać i nasze dzieci już nie odczują znudzenia. Dla nas też super rozwiązanie bo nie spędzimy pół dnia w kuchni.

Author: kuchenny-swiat.pl