Szynkowar – najlepszy sposób na domową wędlinę

Dbając o nasze zdrowie, zwracamy uwagę na skład produktów, które spożywamy. Często okazuje się, że pełne są one polepszaczy smaku, barwników i konserwantów. Chcąc uniknąć żywności przetworzonej i zawierającej dużo środków chemicznych, możemy sięgnąć po domowe sposoby przyrządzania produktów, które zwykle kupujemy.

Samodzielne przygotowanie wędlin, choć może wydawać się trudne, w rzeczywistości nie przysparza wielu problemów. Otrzymany produkt jest za to zdecydowanie smaczniejszy i bardziej aromatyczny, niż ten kupiony w sklepie. Przyrządzenie domowej szynki zdecydowanie ułatwi nam szynkowar.

Czym jest i jak działa?

Jest to urządzenie kuchenne umożliwiające parzenie nie tylko szynek, ale także produktów takich jak kiełbasy, golonki, mielonki, czy pasztety. Jego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do produktów mięsnych. Można w nim także przyrządzać pasty i pasztety roślinne.

Zazwyczaj swoim kształtem przypomina wydłużony garnek z pokrywką. Zbudowany jest z głównego pojemnika (w którym umieszczamy mięso), płytki dociskowej, sprężyny oraz pokrywki z otworem na termometr.

Działanie urządzenia opiera się na umieszczeniu go w gorącej wodzie, o temperaturze w granicach 75-90 stopni. W takich warunkach szynka jest parzona, a nie gotowana. Dzięki temu zachowuje więcej aromatu i jest bardziej soczysta.

Jak prosto przygotować domową wędlinę?

Pierwszym kokiem jest wybór mięsa i przypraw. W zależności od tego co mamy w domu, lub na co mamy ochotę w naszej przygodzie z domowym wędliniarstwem możemy zastosować zarówno czerwone mięso, jak i drób. Możemy wybrać czy będzie to klasyczna wędlina, czy może wzbogacona warzywami lub owocami. Od nas zależą również przyprawy, których użyjemy. Wpłyną one unikalny smak naszych wyrobów.

Ważnym elementem przygotowania domowej szynki jest jej marynowanie. Po dokładnym umyciu mięsa i jego osuszeniu, polecane jest doprawienie mięsa przyprawami i ziołami, a następnie odstawienie go co najmniej na 24 godziny do lodówki.

Następnym krokiem jest przełożenie mięsa do specjalnego woreczka foliowego i umieszczenie go w głównym pojemniku. Kolejno dociskamy mięso sprężynką i zamykamy pokrywką.

Urządzenie umieszczamy w gorącej wodzie na około 2 godziny, pamiętając aby kontrolować temperaturę w jego wnętrzu za pomocą specjalnego termometru z sondą.

Ostudzoną wędlinę odkładamy do lodówki na noc, aby mogła ona nabrać zwartej konsystencji.

Jak wybrać właściwy dla nas produkt?

Decydując się na kupno szynkowaru z początku możemy poczuć się zagubieni ze względu na różnorodność dostępnych urządzeń. Ważne jest więc określenie naszych potrzeb i analiza dostępnej oferty.

Jednymi z podstawowych kryteriów wyboru będą pojemność i cena. Jeżeli nie przewidujemy robienia wędlin w bardzo dużych ilościach wystarczająca będzie dla nas pojemność około 1 – 1,5 litra. Umożliwia ona przygotowanie sporego, niemalże kilogramowego produktu. Jeżeli natomiast przygotowujemy szynki dla rodziny wieloosobowej lub na imprezy okolicznościowe dobrym wyjściem będzie zaopatrzenie się w urządzenie mieszczące nawet 3 kg mięsa.

Ceny zaczynają się od około 60 zł, a kończą na ok. 160 zł, w zależności od pojemności, tworzywa oraz dołączonych akcesoriów.

Przy zakupie urządzenia warto zastanowić się nad kupnem zestawu z pakietem akcesoriów, takich jak termometr z sondą czy woreczki do mięsa. Zakup pełnego zestawu zwykle jest bardziej opłacalny, niż kupno wszystkich elementów osobno. Eliminujemy także ryzyko, że dokupione akcesoria nie będą pasowały do naszego zestawu. W skład zestawu firmy KonigHoffer, dostępnym w sklepie naczynia.olkusz.pl, dostajemy dodatkowo m.in garnek z sitem, który idealnie nadaje się do przyrządzenia szparagów lub makaronu spaghetti.

Kolejnym istotnym elementem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia jest tworzywo z jakiego jest ono wykonane. Może być ono zrobione z aluminium, plastiku czy stali nierdzewnej. W przypadku pierwszych dwóch tworzyw, nie będziemy mogli myć urządzeń w zmywarce, co może okazać się dość irytujące przy ich użytkowaniu.

Author: kuchenny-swiat.pl