Pulpety w sosie pomidorowym w wersji fit

Pulpety w sosie pomidorowym budzą wspomnienia z dzieciństwa. To pożywne i smaczne danie, które zachwyci zarówno małych, jak i dużych smakoszy

Tradycyjne pulpety to danie dosyć ciężkostrawne. Osoby na diecie będą go raczej unikały. Jednak można pulpety przygotować w wersji fit. Wystarczy dobrać odpowiednie mięso i odpowiednio je przyrządzić. Pulpety w wersji light to również sos bez zbędnych zagęszczaczy.

Pulpety w sosie pomidorowym fit

 

Pulpety w sosie pomidorowym fit: Składniki – pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny (może też być bułeczka pełnoziarnista)
  • 2 szklanki wody
  • sól himalajska i pieprz do smaku
  • curry do smaku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki czerwonej
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii

 

Pulpety w sosie pomidorowym fit: Składniki – sos:

  • 3 puszki krojonych pomidorów w puszcze (lub 500 g passatty pomidorowej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • sól himalajska, pieprz, bazylia, oregano do smaku

 

Pulpety w sosie pomidorowym fit: Sposób przygotowania – pulpety

Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Formujemy z niego małe kuleczki (mogą też być większe, wszystko zależy od naszego pomysłu). Z 500 gram mięsa powinno wyjść ok. 18 małych pulpecików.

W garnku gotujemy 2-3 szklanki wody, wrzucamy do niej pulpeciki i gotujemy je pod przykryciem ok. 15 minut.

W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula będzie już rumiana, dodajemy do niej passattę pomidorową lub pomidory w puszce. Doprowadzamy do zagotowania.

Tak przygotowany sos, przelewamy do naszych pulpecików. Do szklanki wlewamy ½ wody i dodajemy do niej mąkę ryżową. Tak przygotowaną zawiesinę, dodajemy do naszego pomidorowego sosu i energicznie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem ok. 7 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym w wersji fit nie są ciężkostrawne. Są dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo i cynk.
Pulpety najlepiej podawać z kaszą bulgur lub kaszą jęczmienną. Dodatkowo możemy podać do nich mizerię, przygotowaną ze świeżych ogórków i łyżki jogurtu. Sprawdzą się idealnie również w wersji bez dodatków.

Author: kuchenny-swiat.pl