Gotowanie to jedna z najbardziej podstawowych czynności, na którą jednak nie mamy zwykle zbyt dużo czasu. Dobrze dobrane, poręczne patelnie indukcyjne lub tradycyjne mogą nam to zadanie zauważalnie ułatwić. Jak wybrać najlepszy zestaw?
1. Dobra patelnia – podstawa w każdej kuchni
2. Patelnie uniwersalne – czym się charakteryzują?
3. Patelnie grillowe, do naleśników i wok – jakie warto mieć w swojej kolekcji?
4. Jak prawidłowo dbać o patelnie?
Dobra patelnia – podstawa w każdej kuchni
Patelnia to jedno z najbardziej podstawowych utensyliów kucharskich i wielu z nas słusznie nie potrafiłoby sobie wyobrazić procesu gotowania bez jej wykorzystania. Domowa kuchnia to jednak – z oczywistych względów – zdecydowanie inne środowisko, niż wersja restauracyjna i siłą rzeczy nie mamy w domu aż tak wielu różnych rodzajów naczyń na każdą okazję. Jeżeli jednak zdecydujemy się na wybór patelni dobrej marki o odpowiedniej formie, możemy z powodzeniem być w stanie przygotować najróżniejsze potrawy na zaledwie dwóch czy trzech ich rodzajach. Co zdecydowanie powinno się znaleźć na wyposażeniu naszej kuchni?
Patelnie uniwersalne – czym się charakteryzują?
Do najbardziej uniwersalnych odmian patelni zaliczymy oczywiście te o umiarkowanej głębokości i przekroju – zazwyczaj w przedziale od 20 do 24 cm. Taki produkt pozwoli nam na przygotowanie większości potraw, jak duszone mięsa, makarony, jajecznica i tak dalej. Jeżeli lubimy, możemy również zdecydować się na dokupienie drugiej, mniejszej wersji, z której będziemy korzystać do przygotowywania mniejszych posiłków. Ostatnim rodzajem patelni, na jaki warto zwrócić uwagę, jest wariant do naleśników – zdecydowanie płytszy i z niższym brzegiem. Nie oznacza to, że na uniwersalnym modelu nie damy rady przygotować tego dania, jednak patelnia do naleśników ze stali nierdzewnej lub ceramiki zdecydowanie ułatwi nam zadanie.
Patelnie grillowe, do naleśników i wok – jakie warto mieć w swojej kolekcji?
Powyżej przedstawione modele patelni to absolutne minimum, które pozwoli nam przygotować szereg różnorodnych posiłków. Jeżeli jednak mamy miejsce i chcemy zapewnić sobie więcej wygody, warto pomyśleć o rozszerzeniu naszego zestawu narzędzi. Patelnia grillowa, głębsza patelnia ceramiczna czy też wok pozwolą nam na sprawniejsze gotowanie i jednocześnie umożliwią wykonanie wielu dań w sposób „zgodny ze sztuką”, wedle instrukcji zawartych w przepisach. Jeżeli mamy kuchenkę indukcyjną, musimy również zwrócić uwagę na to, aby wybrane produkty były z nią kompatybilne – muszą posiadać odpowiednie dno, by mogły odebrać ciepło z pola grzewczego.
Jak prawidłowo dbać o patelnie?
To, w jaki sposób powinniśmy dbać o nasz sprzęt kuchenny, zależy głównie od materiału jego wykonania. Patelnie żeliwne są najbardziej wytrzymałe, chociaż też ciężkie. Możemy czyścić je w dowolny sposób. Jeżeli wybierzemy wersję ceramiczną, teflonową lub też non stick, musimy uważać na to, aby nie zarysować powłoki na powierzchni patelni – jeżeli tak się stanie, należy ją jak najszybciej wymienić. Patelnię uniwersalną powinniśmy czyścić stosownymi środkami do mycia naczyń, uważając na to, aby jej nie porysować ani też nie obtłuc. Dzięki temu nasz zestaw patelni ułatwi naszą pracę w kuchni i przy okazji posłuży przez długi czas.
Patelnie stalowe czy indukcyjne to jeden z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Jeżeli w nie zainwestujemy, będziemy w stanie szybciej i wygodniej przygotowywać posiłki dla siebie i naszych bliskich. Zwróćmy jedynie uwagę na ich poprawną eksploatację i utrzymanie, co jest zależne od materiału wykonania produktu.
Artykuł sponsorowany
Najnowsze komentarze