Jakie zastosować triki aby w małej kuchni wykorzystać wolne miejsce. Gdy każdy centymetr kwadratowy jest cenny liczą się pomysłowe rozwiązania. W małej kuchni sprawdza się zabudowa pod sam sufit, rozsuwane blaty i szafki wykorzystujące każde wolne miejsce jadalne.
Wąskie szafki tak zwane Cargo, zajmują niewiele przestrzeni a można przechować napoje, przetwory i zapasy na wiele tygodni. Mogą być wysokie od podłogi aż do sufitu lub niskie pod blatem. Są idealne do przechowywania przypraw. Ukryta jadalnia kiedy nie mamy miejsca nawet na mały stół i krzesła. Najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie otwieranego jak szuflada blatu. Kiedy jest zamknięty wcale go nie widać i nie zajmuje cennej przestrzeni. Do siedzenia najlepsze są taborety, które można przechowywać jeden na drugim albo składane krzesła.
Następnym rozwiązaniem są półki pod szafkami przestrzeń między blatem i miejsce do przymocowania relingów na którym wiesza się kuchenne przybory. Zmieszczą się tam małe półeczki, idealne do przechowywania kubków, słoików z przyprawami. Można też zastosować miejsce na kosze i detergenty. Większość z nas trzyma kosz na śmieci w szafce pod zlewem. Jeśli zamontujemy w tym miejscu szeroką szufladę bez trudu zmieści się do segregowania odpadów. Takie rozwiązanie ułatwia też sprzątanie w kuchni.
Najnowsze komentarze