Chcąc uniknąć błędów w trakcie tworzenia drinków warto wybrać się na kurs barmański mlecz masz Bydgoszcz. Jeśli jednak chcemy pobawić się tworzeniem kolorowych drinków wyłącznie w domu, w gronie najbliższych, warto pamiętać o kilku aspektach, które pozwolą nam na uniknięcie najpopularniejszych błędów.
Zmieszane czy wstrząśnięte?
Wbrew pozorom pytanie te ma duże znaczenie. Wstrząsanie trunku daje gwałtowny i szybki efekt. Bardziej rozcieńcza trunek, przez co drinki z shakera są delikatniejsze. Są za to dobrze schłodzone. Mieszanie sprawia, że kolejne elementy są zdecydowanie łagodniej zintegrowane. Drink zmieszany jest również mocniejszy, gdyż nie jest rozcieńczony przez lód.
Dozowanie składników
Nie bez powodu barmani posługują się miarkami. Drinki zyskują swoją popularność przez określony skład. Jeśli zaburzymy mieszankę, dolewając złe proporcje lub dodając dodatkowe składniki otrzymamy zupełni inny napitek. Jeśli chcesz tworzyć smaczne, kolorowe i popularne drinki, trzymaj się przepisu i proporcji. Doświadczeni barmani, wiedzą, jakie smaki do siebie pasują, jaki smak chcieliby uzyskać i w ten sposób tworzą nowe drinki. Nawet jeśli eksperymentują, również używają miarek, żeby móc ewentualny sukces powtórzyć.
Mieszanie i ugniatanie
Te dwie czynności mają bardzo duże znaczenie. W trakcie tworzenia drinków, nie wystarczy dwa razy machnąć ręką z shaker’em czy zamieszać łyżką. Te dwie czynności nie spełnią swojej funkcji i nie połączą składników tak jak powinny. Co więcej, drink wstrząsany nie osiągnie optymalnej temperatury. Obie te czynności warto robić przez minimum pół minuty. Możemy mieć wtedy pewność, że składniki dobrze się zmieszały i schłodziły. Ugniatanie ziół i owoców powinno za to przebiegać z umiarem. Chodzi o to, aby na dnie naczynia nie powstała nieapetyczna papka, która przy zbyt mocnym potraktowaniu przybierze nieciekawy, zgniły kolor.
Zła temperatura alkoholu i zepsuty alkohol
Mroźną temperaturę zamrażarki uwielbia wódka. Inne alkohole, takie jak whisky pozbawia za to lotnych aromatów. Co za tym idzie – smak jest mniej wyczuwalny. Dlatego warto dowiedzieć się, w jakiej temperaturze, jaki alkohol powinno się serwować. Wbrew powszechnej opinii, warto również pamiętać o tym, że alkohol może się zepsuć. Na przykład, wermut po otwarciu nie powinien stać w lodówce dłużej niż jeden miesiąc.
Najnowsze komentarze