Lokalne jedzenie na Maderze

Madera – „perła Atlantyku” – obiecuje niezwykłe wakacje dzięki wspaniałej scenerii, łagodnemu klimatowi, spokojnej atmosferze, barwnym tradycjom ludowym i, co nie mniej ważne, uwodzicielskiej gastronomii. Lokalna kuchnia oparta jest na chłopskich tradycjach i generalnie im bliżej do tradycyjnych metod przygotowania i gotowania, tym lepiej smakuje.

Lokalne smakołyki

Chociaż przystawki nie są szczytem w lokalnych menu, na szczycie każdego menu pojawia się ciepłe bolo do caco z masłem czosnkowym i pietruszką (płaski, okrągły chleb z mąki pszennej, typowy dla Madery). Lokalni mieszkańcy cieszą się dużą popularnością wśród grillowanych limpetów na rozpoczęcie smacznego posiłku. Podawany z czosnkiem i sokiem z cytryny, ten specjał podawany jest na gorącej patelni bezpośrednio z grilla.

Jeśli bardziej lubisz zupy, koniecznie spróbuj pysznej sopa de tomate e cebola (zupa pomidorowo-cebulowa) która ukazuje smak Madery. Bardzo popularna wśród mieszkańców jest również açorda, zupa chlebowa z dużych kawałków chleba, czosnku, jajka w koszulce, cząbru zimowego i oliwy z oliwek, polana gorącą wodą. Zapach jest kuszący i jest idealnym wypełnieniem brzucha po długim dniu marszu na lewadę.

Dla smakoszy mięsnych dań

Miłośnicy mięsa znajdą tu duży wybór dań mięsnych, wśród których główną atrakcją jest tradycyjna espetada, carne vinha-d’alhos, picado i inne smakowicie grillowane dania mięsne (głównie kurczak, kotlety wieprzowe, steki wołowe). Espetada składa się z kawałków wołowiny natartych czosnkiem i solą, nadzianych na patyczek (lub gałązkę liści laurowych na popularnych festiwalach) i pozostawionych na grillu nad tlącymi się zrębkami. Doceniane jest na każdą okazję carne de vinha-d’alhos, czyli danie składające się z małych kawałków wieprzowiny pozostawionych do marynowania na co najmniej jeden dzień w mieszance czosnku, octu winnego i liści laurowych, zanim zostanie ugotowane w tym samym sosie . Ta specjalność jest szczególnie typowa w okresie świątecznym.

Na koniec nie możemy nie wspomnieć o bardzo popularnym picado, które występuje w różnych rozmiarach w zależności od liczby osób, które ma wykarmić. Picado tradycyjnie składa się z małych kawałków wołowiny smażonych na patelni z czosnkiem, czasem z dodatkiem czerwonej papryki, podawanych w jednym dużym naczyniu otoczonym frytkami. Wszyscy jedzą z tego samego naczynia widelcem lub drewnianą wykałaczką (picar = pick) – idealne danie do przygotowania bez większego wysiłku na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Author: kuchenny-swiat.pl