Tuńczyk to wyśmienita ryba, znana z delikatnego smaku, stosowana w sałatkach, na surowo, czy też jako stek. Mięso tej ryby ma wiele wartości odżywczych, jak witaminy, białko i ogranicza cholesterol. Popyt na ten gatunek spowodował jego wymieranie.
Wyśmienita potrawa kulinarna na bazie tuńczyka i zieleniny.
Połączenie ryby wraz z warzywami, sałatą to zdrowe potrawy, które dostarczają, wiele zdrowych składników. W dodatku są one lekkie, odżywcze, mają efektowny smak i przepełnione są kolorami, że aż chce się skonsumować.
Potrawa z tuńczykiem jest gotowa w kwadrans, a spożycie jego może trwać nawet krócej. Wystarczy starannie umyć warzywa jak, ogórek zielony, pomidor malinowy, cebulkę czerwoną, mix papryk, oraz kilku gatunkowe sałaty. Po oczyszczeniu warto starannie pokroić na małe kawałki, by móc delektować się nimi, popijające białe lub deserowe wino.
I tu warto się dobrze skoncentrować, gdyż tu wymagany jest tuńczyk w kawałkach, by nie zepsuć smaku potrawy. Zdarza się, że trafimy na zmielonego tuńczyka, który zepsuje nam całą kompozycję potrawy. Dlatego warto też patrzeć dobrze na cenę, gdyż tuńczyk to nie jest tania ryba, jej cena odzwierciedla to, co znajduje się w opakowaniu.
Jeśli uwielbiamy sos czosnkowy, to będzie świetny dodatek, który stanie się końcowym efektem podbicia kubków smakowych.
Sos czosnkowy można łatwo przygotować samemu w domu i jest on bardziej delikatny niż ten ze sklepu szczelnie zamknięty. Wystarczy połączyć składniki takie jak majonez, śmietana oraz suszony czosnek, oraz świeży czosnek, przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszać składniki i już mamy swój gotowy domowy sos czosnkowy. Jeśli wyjdzie nam więcej tego sosu to można go stosować na kanapki oraz do pizzy.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że tuńczyk na sałacie z papryką, to wspaniała przekąska. I też jest to wyśmienity składnik sałatek warzywnych i makaronowych. Pomysł doskonały na wieczorową randkę lub na popołudniowego grilla z przyjaciółmi.
Najnowsze komentarze