Domowa cukiernia

Ciasta, ciasteczka, desery i inne słodkości… Kto ich nie lubi? Oczywiście kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego nic nie stoi na przeszkodzie, aby udać się do najbliższej cukierni i kupić przepyszne smakołyki, które spałaszować możemy na miejscu czy też w domowych pieleszach, do porannej czy popołudniowej kawki. Jeśli jednak mamy trochę więcej ambicji, możemy pokusić się o to, aby wypieki i inne desery wykonywać samodzielnie. Jest to rozwiązanie z pewnością bardziej czasochłonne, jednak nie sposób zaprzeczyć, że satysfakcja, jaką zyskamy może nam to wynagrodzić. Dzięki temu, że słodkości wykonujemy samodzielnie mamy też pewność, co wchodzi w ich skład oraz pełną dowolność, jeśli chodzi o jego modyfikacje, eksperymenty itd. Warto pamiętać, że nie od razu Rzym zbudowano i na początek zacząć od raczej prostych przepisów.

Jak sprawdzić czy twoje wypieki są gotowe?

Jeśli jesteście raczej niedoświadczonymi kucharzami i cukiernikami, pieczecie jakieś ciasto po raz pierwszy, zapomnieliście, kiedy dokładnie wstawiliście ciasto do piekarnika czy też najzwyczajniej w świecie nie chcecie zaliczyć wpadki, obawiacie się zakalca i wolicie „dmuchać na zimne” koniecznie pod koniec pieczenia przeprowadzić musicie tak zwaną próbę patyczkową. Kiedy czas potrzebny na upieczenie konkretnego ciasta mniej więcej minie, przed wyłączeniem piekarnika i wyjęcia z niego naszych wypieków posłużcie się tą znaną i popularną metodą, a mianowicie – wbijcie w ciasto szaszłykowy (bądź też inny, wystarczająco długi) patyczek. Wypieki są gotowe i bezpieczne do spożycia wówczas, gdy wyjęty z nich patyczek będzie suchy, bez oznak surowizny. Jedynym ciastem, w którym metoda ta nie jest tak jednoznaczna jest sernik. Nie oznacza to, że metoda ta nic nie da w przypadku tego ciasta, będzie nam jednak odrobinę trudniej. Jeśli sernik będzie niedopieczony -na patyczku widać będzie oznaki surowizny, gdy będzie upieczony, to patyczek może być z lekkimi grudkami sera, wilgotny – co w przypadku innych ciast świadczyłoby o niedokończonym pieczeniu.

Author: kuchenny-swiat.pl