Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się dotychczasowe tradycyjne dania obiadowe? A może masz ochotę na lekką i pożywną kolację w stylu fit? Pieczony bakłażan faszerowany to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które sprawi, że zachwycisz wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami
Bakłażan, czyli oberżyna. To roślina, która zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Nic dziwnego, ma niepowtarzalny smak i wiele niezwykłych właściwości.
Bakłażan zawiera sporo błonnika pokarmowego. Jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu czy potasu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C i K.
Bakłażany są ciężkostrawne i mogą powodować wzdęcia. Nie zaleca się ich spożywania kobietom w ciąży osobom cierpiącym na choroby nerek czy choroby reumatyczne.
Bakłażan to roślina o małej ilości kalorii, w 100 gramach jest jedynie 25 kalorii. Nie zaleca się spożywania bakłażana na surowo. Najlepiej smakuje poddany obróbce termicznej. Przed duszenie, smażeniem czy pieczeniem warto posolić oberżynę. Sól usuwa z warzywa goryczkę.
Pieczony bakłażan faszerowany – przepis
pieczony bakłażan faszerowany – Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy
- 200 gram mięsa mielonego
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- pieprz i sól do smaku
pieczony bakłażan faszerowany – Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i przekrawamy na pół. Środek kroimy w kratkę, ale nie przecinamy skórki. Bakłażany posypujemy solą i smarujemy łyżką oliwy.
Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mieszamy z natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej, cynamonem i kardamonem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Łyżeczką zdejmujemy pestki, które wyrzucamy, a następnie miąższ, który dodajemy do farszu.
Podpieczoną w piekarniku oberżynę wypełniamy nadzieniem. Posypujemy pozostałą bułką tartą, a następnie skrapiamy łyżką oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 35 minut.
Najnowsze komentarze