Kuchnia roślinna zatacza już tak szerokie kręgi, że dzisiaj naprawdę szczerze może dziwić fakt, że ktoś… spożywa mięso, kiedy ma dla niego alternatywę. Tofu dla drobiu, grzyby i seitany dla wieprzowiny i tak dalej.
O ile kuchnia wegańska jest jeszcze dla wielu z nas wyzwaniem – czy to z racji przyzwyczajenia do smaków, czy z nikłej wiedzy na temat bilansowania posiłków, o tyle kuchnia wegetariańska to już niemalże standard. Każdy w końcu zna jakieś przepisy wegetariańskie? A dlaczego? Bo bardzo wiele zawiera ich sama polska kuchnia. Zupy gotowane na wywarze warzywnym, sałatki jarzynowe, pierogi, krokiety, kluski z warzywną okrasą, kleiki mleczne, ziemniaki z twarogiem – to przecież polskie przepisy!
Wegetariańskie, choć nigdy tak o nich nie myślimy. Warto mieć więc w pamięci ten fakt, gdy ktoś po raz kolejny podnosi w naszym towarzystwie argument, że jego dieta jest zdecydowanie mięsa – wcale tak nie jest, a na pewno nie było w czasach dzieciństwa. Bo jakie dania najbardziej z niego pamiętamy – oczywiście te bezmięsne, a wraz z nimi przepisy, wegetariańskie, jak się okazuje, czyli na przykład chleb ze śmietaną i cukrem czy makaron z twarogiem i truskawkami…
Najnowsze komentarze