Kurczak – pyszny i zdrowy
Mięso z kurczaka to ulubiony rodzaj mięsa wielu Polaków. Jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe, a do tego dochodzi fakt, iż można je przyrządzić na wiele ciekawych i prostych sposobów. Filety są delikatne, a ich przyrządzenie łatwe. Warto więc poszukiwać nowych przepisów, które urozmaicą twoje danie.
Orzechowa panierka
Oto, przepis na filety w orzechowej panierce, dzięki któremu obiad nie będzie dumny, a goście i domownicy poproszą o dokładkę:
Do przygotowania filetu w orzechowej panierce potrzebujesz:
- 250 g piersi kurczaka
- 3 łyżki orzechów (rozdrobnionych)
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- jajko
Przygotowanie rozpocznij od oczyszczenia, przekrojenia i rozbicia tłuczkiem piersi z kurczaka. Filety powinny mieć około 1 cm grubości. W miseczce umieść bułkę tartą, przyprawy i orzechy i dokładnie wymieszaj. W drugiej miseczce przygotuj jajko. Piersi najpierw zanurz z jajku, następnie w miseczce z przygotowaną wcześniej mieszanką bułki tartej, przypraw i orzechów. Rozgrzej patelnię i smaż filety na złocisty kolor. Jeden filet powinien smażyć się przez około 3 minuty. Jeśli lubisz, możesz posypać je pietruszką, koperkiem czy innymi dodatkami. Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z delikatną sałatką i ziemniaczkami albo frytkami.
Podsumowanie
Filety z piersi kurczaka to częsty gość na obiedzie wielu Polaków. Z czasem jednak, mimo wyjątkowego smaku, może się nieco znudzić. Dlatego warto przygotować mięso na przykład z orzechami, taki obiad na pewno nie będzie nudny! Przygotowanie nie jest trudne, jedyny dodatkowy składnik którego potrzebujesz to orzechy. Tak przygotowane mięso smakuje jeszcze lepiej, świetnie komponuje się z ulubionymi dodatkami takimi jak pietruszka, koperek, surówka i ziemniaki. Warto nieco urozmaicić obiad. Tym przepisem na pewno zaskoczysz swoje kubki smakowe, gości oraz domowników. Pamiętaj, aby przed umieszczeniem filetów na patelni, dokładnie rozgrzać produkt, którego używasz do smażenia. To sprawi, że smak będzie jeszcze lepszy.
Najnowsze komentarze