Pieczony bakłażan faszerowany

Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się dotychczasowe tradycyjne dania obiadowe? A może masz ochotę na lekką i pożywną kolację w stylu fit? Pieczony bakłażan faszerowany to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które sprawi, że zachwycisz wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami

Bakłażan, czyli oberżyna. To roślina, która zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Nic dziwnego, ma niepowtarzalny smak i wiele niezwykłych właściwości.

Bakłażan zawiera sporo błonnika pokarmowego. Jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu czy potasu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C i K.

Bakłażany są ciężkostrawne i mogą powodować wzdęcia. Nie zaleca się ich spożywania kobietom w ciąży osobom cierpiącym na choroby nerek czy choroby reumatyczne.

Bakłażan to roślina o małej ilości kalorii, w 100 gramach jest jedynie 25 kalorii. Nie zaleca się spożywania bakłażana na surowo. Najlepiej smakuje poddany obróbce termicznej. Przed duszenie, smażeniem czy pieczeniem warto posolić oberżynę. Sól usuwa z warzywa goryczkę.

Pieczony bakłażan faszerowany – przepis

pieczony bakłażan faszerowany – Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 gram mięsa mielonego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • pieprz i sól do smaku

pieczony bakłażan faszerowany – Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i przekrawamy na pół. Środek kroimy w kratkę, ale nie przecinamy skórki. Bakłażany posypujemy solą i smarujemy łyżką oliwy.

Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mieszamy z natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej, cynamonem i kardamonem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Łyżeczką zdejmujemy pestki, które wyrzucamy, a następnie miąższ, który dodajemy do farszu.

Podpieczoną w piekarniku oberżynę wypełniamy nadzieniem. Posypujemy pozostałą bułką tartą, a następnie skrapiamy łyżką oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 35 minut.

 

Author: kuchenny-swiat.pl