Biszkopt to ciasto delikatne. Idealnie nadające się do połączenia go z kremem i owocami. Podstawą udanego biszkoptu są produkty, które powinny być najwyższej jakości
Wybór odpowiedniej mąki, jajek i cukry wpływa na to, jaki ostatecznie wyjdzie nam biszkopt. Jajka do biszkoptu powinny być świeże. Najlepiej by były w klasie wagowej L. Najlepsza mąka do biszkoptu to mąka typ 450, drobna i jasna. Cukier również powinien być drobny. Nie używajmy cukru pudru, gdyż biszkopt może opaść.
Piekąc biszkopt nie zapomnijmy o odpowiednim przygotowaniu blaszki. Powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Nie ma konieczności smarowania formy tłuszczem, gdyż nasz biszkopt będzie rósł zbyt wolno.
Przygotowanie biszkoptu nie jest rzeczą łatwą. To ciasto, które wymaga kulinarnej smykałki. Często biszkopt jest przygotowywane kilka dni przed podaniem. Wówczas powstaje pytanie jak przechowywać biszkopt po upieczeniu? W odpowiednich warunkach, upieczony biszkopt można długo przechowywać.
Po upieczeniu biszkopt powinien pozostawać w formie do pełnego ostygnięcia. Dopiero po tym czasie, możemy wyjąć go delikatnie z formy, podcinając po brzegach nożem. Biszkopt należy odłożyć w chłodne miejsce.
Całkowicie wystudzony biszkopt może być przechowywany w lodówce. Musimy go szczelnie zawinąć w folię spożywczą. W lodówce biszkopt może być przechowywany nawet przed tydzień. Powinniśmy zadbać o to, by w jego pobliżu nie znajdowały się produkty o silnym zapachu, np. kiełbasa. Biszkopt łatwo i szybko chłonie wszelkie zapachy, więc jego miejsce w lodówce jest bardzo istotne.
Biszkopt można również przechowywać w zamrażalniku. Świeżo upieczony biszkopt można trzymać w zamrażalniku nawet 4 miesiące. Zasada przechowywania biszkoptu w zamrażalniku jest taka sama jak w przypadku lodówki. Przed włożeniem, biszkopt musi być szczelnie owinięty w folię spożywczą i ułożony z dala od produktów z silnymi zapachami. Po wyciągnięciu z zamrażalnika, nie przyspieszajmy rozmrożenia biszkoptu. Swoją strukturę najlepiej zachowa pozostawiony na blacie.
Najnowsze komentarze