Diabeł tkwi… w dodatkach do chleba!

Można pokusić się o stwierdzenie, że o powodzeniu w przypadku urody tak kobiety, jak i chleba, decydują… dodatki. Oczywiście, w przypadku kobiety, najpiękniejszym, najważniejszym i nie do przecenienia dodatkiem do każdego ubioru, jest uśmiech – najwspanialsza biżuteria, a w przypadku chleba?

 

Zdecydowanie będą to dodatki do niego, które stanowią o jego niezaprzeczalnej wyjątkowości! I tu często kryje się tajemnica – jest nią przepis na chleb. Przepis, który zawiera w sobie coś więcej niż standardową mąkę, drożdże czy zakwas i wodę, ale także… szczegóły! Bo czyż to nie w nich tkwi diabeł? To one sprawiają, że zwykła pszenna bułka nie jest już taka zwykła za sprawą… ziarenek słonecznika. A żytni chleb to coś więcej, gdy posypiemy go płatkami migdałów! Oto idealny przepis! Na chleb można położyć cokolwiek, od plasterka sera po plasterek pomidora, ale to, co jest w nim samym, jest równie ważne. Eksperymentując więc samemu w domu, nie bójmy się sypnąć hojnie do masy na chleb nieco otrąb lub płatków owsianych… Pamiętajmy, że właśnie tworzymy przepis – na chleb, oczywiście. I to nie byle jaki.

Author: kuchenny-swiat.pl