Wymyślanie obiadów dla naszej pociechy to nie lada wyzwanie. Muszą być nie tylko wartościowe, ale także smaczne i co najważniejsze smakować naszemu dziecku. Ciągle szukamy nowych pomysłów na pyszne dania obiadowe, aby nasze dziecko zjadło ze smakiem.
Oto kilka pomysłów na szybki obiad dla dziecka.
Placuszki dyniowe.
Składniki:
• 150 g puree z pieczonej dyni
• 50 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• Olej
• ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miski dajemy puree z dyni i jogurt naturalny, rozdrobnione płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon, wbijamy jajka i wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim placuszki.
Zupa- krem z kurczakiem
Składniki:
• 50 g piersi z kurczaka
• 500 ml wody
• 1 mała marchewka
• ½ pietruszki
• 15 g selera
• 1 pomidor
• 5 różyczek brokułu
• 5 różyczek kalafiora
• Sól/ pieprz
• Groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Do gotującej się piersi wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz selera. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem. Następnie sparzamy i obieramy pomidora, kroimy go w kostkę i dodajemy do garnka wraz z brokułem i kalafiorem. Wszystko doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie odstawiamy i wszystko blendujemy. Podajemy samo lub z groszkiem ptysiowym.
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
• 70 g makaronu kokardki
• 200 ml wody
• 1 cały pomidor
• 3 łyżeczki płaskie przecieru
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• Sól/pieprz
• ½ łyżeczki bazylii
• Troszkę startego żółtego sera
Przygotowanie:
W garnku stawiamy wodę i solimy. Jak się zagotuje wrzucamy do niej makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do małego garnka wlewamy 200 ml wody, wrzucamy wcześniej sparzonego, obranego i pokrojonego w drobniutką kostkę pomidora. Zagotowujemy. W szklance rozrabiamy z odrobiną wody mąkę pszenna i przecier pomidorowy. Dodajemy do garnka cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerz , polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Najnowsze komentarze