Co warto wiedzieć o sushi? Kilka faktów i ciekawostek

Sushi to tradycyjne, azjatyckie danie, które jest obecnie narodową potrawą Japonii. Jest świetnie znane i lubiane na całym świecie, w tym także w Polsce. Zarówno w Krakowie, jak i w innych dużych miastach nie brakuje restauracji, w których zamówimy świeże sushi, istnieje także możliwość jego dostawy do domu, pracy lub hotelu, z czego chętnie korzysta coraz więcej osób. Z sushi warto bliżej się poznać, zwłaszcza jeśli lubimy oryginalne, inne niż wszystkie dania, a przy tym preferujemy zdrową, naturalną kuchnię. Zanim jednak rozsmakujemy się w sushi, warto bliżej poznać tę potrawę i przy okazji dowiedzieć się kilku ciekawych faktów na jej temat!

Skąd w Japonii wzięło się sushi?

Pierwszą, nieco zaskakującą ciekawostką o sushi jest fakt, że nie jest to bynajmniej japońskie danie. Sushi swoje korzenie ma bowiem w innym, azjatyckim kraju, a mianowicie w Chinach kontynentalnych. Dopiero ok. VIII w. dotarło na wyspy japońskie i niemal od razu stało się hitem wśród ich lokalnych mieszkańców – było bowiem tanie, szybkie w przygotowaniu, sycące i jakże smaczne!

Współczesne sushi niewiele przypomina co prawda, swój pierwowzór, jednak idee przyświecające jego przygotowywaniu pozostały bardzo podobne. Sushi w Krakowie i na całym świecie jest uznawane za danie zdrowe, pożywne, naturalne oraz sprzyjające zdrowiu i urodzie. Ze względu na swoją niską kaloryczność, świetnie sprawdza się także u osób na diecie oraz ludzi dbających o linię.

Sushi i jego podstawowe rodzaje

Sushi w Krakowie zdecydowanie nie jedno ma imię! Mnogość rodzajów, jakie mamy do wyboru może przyprawić o mały zawrót głowy oraz często powoduje, że nie wiemy, po który wariant sięgnąć. Do najpopularniejszych rodzajów sushi należą hosomaki, które są serwowane w praktycznie każdym lokalu – są to najmniejsze rolki z ryżem, warzywami i rybą, zawinięte w czarne wodorosty nori.

Kolejnym, popularnym wariantem są futomaki. Są bardzo podobne do hosomaków, jednak większe. Uromaki to natomiast maki z ryżem, w których nori i inne dodatki znajdziemy w środku kawałka sushi. Dużą popularnością w Krakowie cieszą się również nigiri. Występują pod postacią porcji ryżu, na której ułożony jest kawałek ryby lub owocu morza. W czasie wizyty w restauracji lub przeglądania menu firmy cateringowej, warto także zwrócić uwagę na gunkan – kuleczki ryżu z tatarem lub zawinięte w nori.

Sushi w Krakowie w praktyce

Początkujący miłośnicy sushi powinni wiedzieć, że sushi można jeść na dwa sposoby – pałeczkami lub palcami. Niedopuszczalne jest natomiast jego konsumowanie sztućcami. Sushi w Krakowie i w innych, europejskich krajach to tzw. sushi amerykańskie, które od japońskiego nieco się różny. Aby spróbować prawdziwego japońskiego sushi, musimy udać się do Azji.

Sushi jest podawane z trzema podstawowymi dodatkami – imbirem, sosem sojowym i wasabi. Marynowany imbir to nie przyprawa, lecz służy do oczyszczenia kubków smakowych. Należy więc sięgać po niego pomiędzy poszczególnymi rodzajami sushi. Jako napój do sushi świetnie pasuje zielona herbata, wino śliwkowe, a także napój aloesowy. W Japonii mlaskanie i siorbanie podczas posiłku jest bardzo mile widziane – oznacza bowiem, że gościowi bardzo smakował posiłek.

Author: kuchenny-swiat.pl