Masło nadal będzie drogie.

Wszystkich fanów wysokokalorycznych smarowideł do chleba bardzo zmartwią ostatnie informacje płynące z Wielkiej Brytanii. Jak twierdzi brytyjski dziennik Finantial Times, masło nadal będzie drogie.
Ekonomiści, cytowani przez Finantial Times twierdzą, że spadek cen może wynieść zaledwie kilka procent. Chiny i Indie po chwilowej przerwie znowu zwiększają zakupy masła, co skutkuje podniesieniem jego cen w Europie. Problem jest naprawdę poważny. Ceny masła na światowych giełdach wzrosły z 3 do 7 tysięcy za tonę. W zeszłym miesiącu odnotowano spadek do 5 tysięcy i ta wartość będzie się utrzymywać, o ile nie wzrośnie w okresie przedświątecznym.

Jeżeli skupimy się na polskim rynku, to ceny masła z 3-4 złotych za kostkę 200 gramową w zeszłym roku wzrosły do nawet 7 złotych. Masło extra kosztuje teraz średnio 31 złotych za kilogram, czyli nieco ponad 6 złotych za kostkę.
Miłośnikom masła pozostaje mieć nadzieję, że ceny utrzymają się na obecnym poziomie i ich ulubiony dodatek do pieczywa czy potraw nie zdrożeje jeszcze bardziej. Niektórzy już teraz ironicznie zastępują słowo kostka, kojarzonym ze złotem słowem sztabka.

Author: kuchenny-swiat.pl