Masz dość jedzenie parówek w klasycznym wydaniu? Twoje dzieci nie chcą jeść nic innego, tylko parówki? Podaj im parówki w nowej wersji – pieczone w cieście francuskim z serem i ogórkiem
Parówki to jedno z tych przekąsek, które najczęściej zjadają dzieci. Trudno się dziwić, odpowiednio dobrane parówki ( co najmniej z 95% zawartością mięsa) są smaczne i przyrządza się je bardzo szybko.
Parówki można podać w tradycyjnej formie – gotowane w wodzie z ketchupem i musztardą, jak również w postaci hot dogów. Jeśli znudziły się tradycyjne formy podawania parówek, możesz przygotować je w inne, lepszej formie – w postaci parówek w cieście francuskim z serem i ogórkiem. Taka wersja dania zachwyci niejednego domownika. Możesz je podawać z ketchupem, z sosem majonezowym lub salsą.
Parówki w cieście francuskim z serem i ogórkiem
Parówki w cieście francuskim – Składniki:
- 10 parówek z szynki
- żółty ser w plastrach, najlepiej gouda – 10 plasterków
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 jajko
Parówki w cieście francuskim – Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości 2 centymetrów. Ser posyp czerwoną słodką papryką, a następnie owiń nim parówki. Tak przygotowane parówki zawiń w paski cista francuskiego. Końce parówek, najlepiej zostaw nie owinięte.
Ciasto dociśnij do parówki, następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Tak owinięte parówki ułóż na papierze do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Przekąski zapiekamy około 20 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Aby przekąski wyglądały efektownie poprzecinaj je na mniejsze kawałki. Podawaj z salsą.
Parówki w cieście francuskim – Salsa pomidorowa – składniki
- dwa świeże pomidory
- mała papryczka chili
- czerwona cebula
- sok z połowy limonki
- dwa ząbki czosnku
- szczypiorek
- ogórek kiszony
- kolendra
Parówki w cieście francuskim – Sos salsa – przygotowanie
Wszystkie składniki bardzo drobno siekamy i umieszczamy w miseczce. Przygotowując salsę warto stopniowo dodawać papryczkę chili, aby salsa nie była zbyt ostra, zwłaszcza jeśli mają ja jeść dzieci. Salsę przyprawiamy solą i pieprzem, a także skrapiamy sokiem z limonki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.
Najnowsze komentarze