Nieczęsto zdarza się tak, że pod koniec miesiąca portfel i lodówka święci pustkami. Takie sytuacje zdarzyły się niejednemu z nas. Jednak z każdej sytuacji trzeba próbować znaleźć wyjście. Za niewielkie pieniądze można kupić mąkę, jajka, ziemniaki, ryż czy kaszę. Na bazie tych produktów można ugotować obiad.
Najważniejszym elementem w odżywianiu są zupy. Szczególnie ważne w okresie jesienno – zimowym. Dostarczają wielu składników odżywczych oraz stanowią tzw. ciepły posiłek, który powinien być spożywany przynajmniej raz dziennie. Zupy są również praktycznym posiłkiem. Można je ugotować przed pójściem do pracy. Każdy domownik może ją podgrzać po powrocie ze szkoły czy pracy. Ale co istotne są również tanie w przygotowaniu. Wywar na zupę można sporządzić na bazie porcji rosołowych lub gości wieprzowych (idealnych na krupnik), które można kupić za niewielkie pieniądze. Na bazie wywaru z mięsa i warzyw można zrobić każdą zupę. Dodając koncentrat pomidorowy ( w sezonie warto zastąpić świeżymi pomidorami) oraz śmietanę będzie pomidorową. Po dodaniu przetartych ogórków kiszonych – ogórkowa, kaszy – krupnik, pieczarek – pieczarkowa. Możliwości jest wiele. W zależności od upodobań.
Jako dodatek do zup niewielkim nakładem finansowym można przygotować pierogi: z serem, ruskie lub kapustą i grzybami. Dla zapracowanych lepszym rozwiązaniem będą: naleśniki z serem, kopytka, kluski śląskie z sosem lub gulaszem z łopatki wieprzowej, krokiety, ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią, uwielbiane przez dzieci racuchy czy placki ziemniaczane. Porcji witamin dostarczy surówka z marchwi i białej kapusty, starta marchewka z odrobiną cebuli i majonezu czy lubiana zwłaszcza przez dzieci surówka z marchwi i jabłka.
Dobrym nawykiem jest przetwarzanie produktów, które zostały np. ziemniaków na kluski śląskie czy pierogi ruskie. Aby ograniczyć wydatki na jedzenie warto planować codzienne menu z wyprzedzeniem. Sporządzić dokładną listę zakupów oraz ściśle się jej trzymać. Starać się unikać promocji typu 3 w cenie 1, chyba, że dotyczy produktów o długim terminie przydatności. Dobrą praktyką jest przed większymi zakupami zrobić “porządki w lodówce”. Z produktów, które zostały można ugotować jakieś danie jednogarnkowe, zapiekankę czy risotto. Warto również przygotowywać dania, które lubią domownicy. Dzięki temu mniej jedzenia będzie wyrzucane. Z góry zaplanowane menu oraz przemyślane zakupy ograniczą niepotrzebne wydatki na żywność.
Najnowsze komentarze