Różne odsłony szarlotki

Wyrób cukierniczy, który składa się z kruchego lub półkruchego ciasta I owoców, pochodzący z Francji nazywa się szarlotką. Sama nazwa pochodzi od żeńskiego imienia Charlotta, nosiła je cesarzowa Rosji. Oprócz tradycyjnej możemy spotkać ją w różnych wielkościach (mini szarlotki), z budyniem, z bitą śmietaną, a nawet z kruszonką. Szarlotka I jej różne oblicza to smakowite ciasto, które możemy wykonać w dowolnym miesiącu, ponieważ sezon na jabłka trwa praktycznie cały rok.

Tradycyjna szarlotka

Produkty:
a) na ciasto:
– 1 szklanka cukru (około 200g),
– 3 jajka,
– 4 szklanki mąki pszennej,
– 0,5 łyżki proszku do pieczenia,
– 1 kostka masła (około 250g);

b) na masę jabłkową:
– 2kg jabłek (wybranej przez siebie odmiany),
– 2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
– 1 cukier waniliowy, wanilinowy lub 5g pasty waniliowej,
– ¼ szklanki cukru.

Przygotowanie:
1. Obieramy jabłka oraz kroimy je na małe kawałki I wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier, cukier waniliowy (lub pastę waniliową – według uznania) I mieszamy z jabłkami do połączenia. Następnie podsmażamy je, gdy będą miękkie dodajemy cynamon.
2. Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonego w kostkę masła, ziarenek wanilii, cukru I jajek. Zagniatamy ciasto I dzielimy na dwie części – zawijamy w folię spożywczą oraz wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy I układamy na wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą blachę. Z wierzchu posypujemy cienką warstwą mąki. Następnie wykładamy na środek masę z jabłek.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Szarlotka z bitą śmietaną

Produkty:
a) na ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej,
– 4 żółtka,
– 1 kostka masła (250g),
– 1/4 łyżeczki soli,
– ½ szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
b) na masę jabłkową:
– 2kg jabłek (rodzaj wedle uznania),
– 1/2 szklanki cukru;
c) na piankę:
– 2 budynie śmietankowe,
– 30g cukru,
– 4 białka,
– ¼ łyżeczki soli.

Przygotowanie:
1. Na początku obieramy I kroimy jabłka, po czym wkładamy do rondla I smażymy do uzyskania miękkości. Następnie dodajemy cukier I mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Białka z odrobiną soli ubijamy, dodajemy cukier I kontynuujemy ubijanie aż do sztywności. Następnie wsypujemy budynie I mieszamy.
3. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka oraz wsypujemy cukier, a na końcu pokrojone masło. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników i dzielimy ciasto na dwie równe części.
4. Pierwszą kruszymy rękami do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, co ważne na boki również nakładamy ciasto.
5. Nakłuwamy widelcem I przekładamy ostudzone jabłka na ciasto.
6. Przygotowaną wcześniej piankę z budyniem kładziemy na jabłka.
7. Pozostałą część ciasta kruszymy na górę.
8. Tak przygotowaną całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni I pieczemy przez godzinę.

 

Author: kuchenny-swiat.pl