Przygotowanie mięsa do pieczenia to jeden z ważniejszych etapów. Choć w niektórych przypadkach można po prostu przyprawić je i upiec, to jednak nie będzie ono miało tak dobrego smaku jak mięso marynowane. Co warto wiedzieć o marynowaniu mięsa i kiedy szczególnie warto to robić?
szpryca do marynaty
Krótkotrwałe marynowanie nie ma na celu dłuższego przechowywania produktów. Marynowanie tego typu jest wykorzystywane po to, aby nadać mięsu smak, a dodatkowo spowodować jego skruszenie. Zazwyczaj do tego celu wykorzystywana jest kwaśna marynata, która powoduje denaturację białek i może przynieść wcześniej opisany efekt. Oprócz kwaśnego roztworu konieczne jest zastosowanie odpowiednich przypraw.
Marynować można w zasadzie każde mięso. Bez marynaty nie obejdzie się zazwyczaj mięso wołowe. Aby wybrany kawałek dobrze prezentował się po upieczeniu i rzeczywiście zachował pełnię smaku dobrze jest wykorzystać takie akcesoria jak choćby szpryca do marynaty. Pomaga ona rozprowadzić marynatę wewnątrz mięsa, bez konieczności jego widocznego nakłuwania. W ten sposób można uniknąć nieestetycznych dziur, które wykonuje się, gdy nie ma się tego typu przyrządu.
Najnowsze komentarze