Makaron to częsty dodatek do obiadu, a czasami również jego główny składnik. Jest dobry, pożywny, lubią go zarówno dorośli jak i dzieci. Nierzadko jest również ozdobą dania, ponieważ można nabyć go w różnych ciekawych kształtach i stworzyć niebanalne danie. Jednym z przykładów makaronu, z którego można stworzyć nie tylko pyszne, ale i piękne danie są muszelki makaronowe.
Muszelki makaronowe na wiele okazji
Przekąska z muszelek makaronowych to idealny sposób na szybkie, łatwe, smaczne i piękne pożywienie. Makaron jest na tyle uniwersalnym składnikiem, że można go połączyć z wieloma smakami i stworzyć coś naprawdę dobrego. Oto kilka przepisów dzięki którym dowiesz się, jakie przekąski można stworzyć i umieścić je w muszelkach makaronowych:
1. Do przygotowania wersji bezmięsnej potrzebujesz: małe opakowanie muszelek makaronowych, dużą kapustę pekińską, puszkę kukurydzy, pięć dużych ogórków konserwowych, majonezu. Aby przygotować farsz do muszelek pokrój ogórki w drobną kostkę, zetrzyj kapustę i dodaj kukurydze, a następnie kilka łyżek majonezu i wymieszaj. Do ugotowanych muszelek dodaj farsz i ciesz się pysznym smakiem makaronowej przekąski,
2. Do przygotowania wersji z mięsem potrzebujesz: opakowanie muszelek makaronowych, 40 dag mielonego mięsa, ulubionych przypraw, szklankę mleka, dwie łyżeczki masła, łyżkę mąki pszennej, sos pomidorowy, ser żółty tarty. Aby przygotować farsz oczyść i usmaż mięso mielone, dodaj ulubione przyprawy. Do garnka wrzuć masło, mąkę, sos pomidorowy i stopniowo dolewaj mleko. W razie nieodpowiedniej gęstości sosu dodaj mąką aby zgęstniał albo mleko, aby był rzadszy. Wymieszaj farsz z sosem, posyp serem tartym i nadziej ugotowane muszelki makaronowe.
Podsumowanie
Muszelki makaronowe to świetny dodatek do wielu dań. Niewątpliwym plusem jest to, że można je faszerować na wiele sposobów, są dobre zarówno dla fanów mięsa jak i wegetarian. Nadziewane muszelki można przygotować łatwo i szybko, są świetną przekąską na wiele okazji.
Najnowsze komentarze