Zmęczenie, dużo pracy, bądź też choroba, mogą być czynnikami, przez które nie chce nam się gotować. Wtedy właśnie warto wypróbować przepisy, które nie wymagają dużo zachodu, a możemy przygotować je już w blisko 20 minut. Są to przepisy warte wypróbowania, ponieważ nie zawsze to czas czy złożoność składników wpływają na to, czy danie jest dobre. Jeżeli nie chce nam się gotować, bądź też mamy pod ręką mało składników, warto zapoznać się ze sposobem, jak przygotować szybkie danie z ryżem kurczakiem i pieczarkami. Będzie to prosta forma risotto, jednak skrócona o czas przygotowania i złożoność składników.
Co potrzebujemy by przygotować danie?
Do przygotowania szybkiego dania potrzebujemy: ryż, 500 g pieczarek, pierś z kurczaka, przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, zioła do smaku, a także odrobina oleju do podsmażenia mięsa i około 500 ml bulionu. Aby ugotować to danie, może my wykorzystać ugotowany bulion, jeżeli mamy taki pod ręką, jednak równie dobrze sprawdzi się szybsza wersja w postaci kostek rosołowych, bądź też bulionów w słoiczkach. Jeżeli korzystamy z prostszych form stworzenia bulionu, należy odpowiednio kontrolować słoność.
Jak przygotować danie?
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Do pieczarek dodajemy nieugotowany ryż, który zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Dusimy bez przykrycia.
Kurczaka należy pokroić w mniejsze lub większe kostki – w zależności od własnych upodobań. Doprawiamy go przyprawą do kurczaka i również podsmażamy na łyżce oleju. Kurczaka przekładamy na patelnię, gdzie dusi się ryż. Duszenie należy przeprowadzać do momentu, aż ryż wsiąknie całość bulionu.
Jak doprawić
Tak jak już zostało wspomniane – wszystko zależy od rodzaju bulionu jaki zastosujemy. Jeżeli jest to zwykły, gotowany przez nas rosół, prawdopodobnie trzeba będzie całe danie doprawić solą i pieprzem. Jeżeli korzystamy z produktów typu kostka rosołowa, należy próbować danie aby nie przesolić, ponieważ w kostkach i gotowych bulionach znajduje się bardzo duża ilość soli.
Najnowsze komentarze