Nie ma weganizmu bez Internetu!

Czymże byłby weganizm w Polsce w takim kształcie, w jakim jest teraz, bez Internetu? A konkretniej – bez rzeszy blogerów, amatorów i profesjonalistów, pasjonatów kuchni, etycznego traktowania zwierząt i zdrowego odżywiania, którzy od lat produkują mniej lub bardziej udane przepisy wegańskie?

 

To właśnie oni namówili na tę opcję dietetyczną tysiące, jeśli nie dziesiątki tysięcy Polaków, pokazując im, że kuchnia roślinna jest prosta, smaczna, tania, dostępna i wyjątkowo modna. Któż z nas przecież nie wie, co to hummus? A falafel? Tymi potrawami stoi kuchnia wegańska i jej przepisy, wegańskie, czyli bez użycia mięsa i produktów odzwierzęcych. Ale to również blogerzy i vlogerzy pokazali Polakom, czym jest coś tak niezwykłego jak aqua faba, naszym matkom przecież nie przyszłoby nigdy do głowy kręcić bezy i majonezy z… wody po gotowaniu cieciorki. A nawet fasoli! Czyż to nie brzmi jak idealne i przepyszne zero waste? Ale takie właśnie są te przepisy. Wegańskie, czyli będące przyszłością planety i naszych żołądków!

Author: kuchenny-swiat.pl