Czyszczenie spiżarni w marcu

Posiadanie spiżarni w domu to możliwość przechowywania produktów spożywczych z dłuższą datą ważności i możliwości użycia w późniejszym czasie, to też odpowiednie warunki do przechowywania słoików. Jednak jak każde miejsce w domu spiżarnia również potrzebuje regularnych porządków. Jedno z nich winno odbywać się na wiosnę. Jak je przeprowadzić? Jeżeli nie jest się pewnym, jak marcowe czyszczenie spiżarni powinno wyglądać, warto wspomóc się kilkoma radami.

Być jak chomik

Chomikowanie, czyli chowanie rzeczy – głównie produktów spożywczych – to coś dobrego w momencie, kiedy robi się je z głową i do spiżarni wkłada te składniki, o których wiadomo, że się wykorzysta, szykując w przyszłości jakiś posiłek. Jednak w codziennym życiu czasami jest się zbyt zabieganym i nie pamięta o tym, co już się kupiło i schowało. Dlatego też takie czyszczenie co jakiś czas jest potrzebne.

Przegląd dat ważności

Coś, czego z całą pewnością nie można pominąć, to sprawdzenie daty ważności na produktach, które trzyma się w spiżarni. Często jest tak, że wydaje się, że czegoś w domu nie ma i się to kupuje, a przy chowaniu zakupów okazuje się, że potrzebna paczka na przykład makaronu była właśnie w spiżarni. Przegląd nie tylko pozwoli uchronić przed marnotrawieniem jedzenia, ale także na zweryfikowanie, co trzeba zjeść w pierwszej kolejności i z czego można przygotować najbliższy obiad.

Nie wyrzucaj, a ugotuj

Jeżeli dostrzega się w spiżarni produkty, które właśnie niedługo powinny zostać spożyte – należy je wykorzystać, nie zaś wyrzucać! W końcu zjedzenie makaronu przez dwa czy trzy dni z rzędu, ale z różnymi dodatkami nie brzmi przecież wcale tak źle, a człowiek poczuje się lepiej ze świadomością, że nie wyrzucił do kosza tego, co jeszcze było dobre.

Segregacja produktów według korzystania

W spiżarni jest więcej ryżu, bo sięga się po niego częściej niż po warzywa w puszce? Należy przenieść jego opakowania na półkę na wysokości wzroku, by sięgać zaraz po otwarciu i zużywać zamiast chować za produktem, który jest rzadziej wykorzystywany. Wiedząc bowiem, że opakowanie ryżu pojawia się tuż przed oczami, zapamięta się, że jest on w domu i nie kupi niepotrzebnie kolejnego opakowania.

 

Author: kuchenny-swiat.pl