Domowe chipsy to świetna nieco zdrowsza propozycja jako zamiennik chipsów dostępnych w sklepach, warto spróbować zrobić je samodzielnie.
Składniki:
około pięć ziemniaków
sól. pieprz, oregano, papryka ostra
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, najlepiej koło 1 mm. Tak przygotowane plasterki wkładamy do woreczka wypełnionego oliwą z oliwek i przyprawami. Porządnie mieszamy całość w dłoniach starając się aby każdy plasterek był pokryty przyprawami. Następnie wykładamy nasze chipsy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, ustawiając temperaturę na około 220 stopni Celsjusza. Kiedy pieczemy nasze chipsy, wyłączamy pieczenie lecz zostawiamy je w piekarniku włączając suszenie aż do momentu gdy staną się one chrupiące jak te które znamy ze sklepów. Domowe chipsy to świetna zdrowa propozycja na przekąskę która na stałe może zagościć w naszych jadłospisach ponieważ nie zawiera zbędnych konserwantów/
Najnowsze komentarze