Jak zrobić wegański twaróg z mleka sojowego?

Dla wielu osób weganizm kojarzy się z dietą trudną i czasochłonną lecz nie musi tak być dziś prezentujemy wegański twaróg z wykorzystanie tylko dwóch prostych składników. Wystarczy zaopatrzyć się w jeden litr mleka sojowego i jedną cytrynę.

 

Mleko gotujemy doprowadzając je prawie do zagotowania i wyłączamy, następnie dodajemy około ośmiu łyżek soku z cytryny i powoli mieszamy, garnek odstawiamy do ostygnięcia na czas okołu 10 minut a potem przelewamy powstałą masę przez ściereczkę. Pozostałości które zostały na ściereczce pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut a potem zbieramy tak powstały twaróg do miski. Twaróg sojowy możemy wymieszać na przykład z cukrem bądź ksylitolem i użyć go jako serek do naleśników. Innym pomysłem jest posolenie go i podawane na chlebek z akompaniamentem rzodkiewki bądź szczypiorku. Wegański twarożek jest niemal identyczny w smaku z tradycyjnym twarogiem na bazie mleka krowiego. Warto zaznaczyć iż soja i jej przetwory są źródłem łatwo przyswajalnego przez człowieka białka.

Author: kuchenny-swiat.pl