Prosty przepis na wegetariański pasztet z pieczarkami

Historia przyrządzania pasztetu sięga jeszcze czasów starożytnego Rzymu, natomiast współcześnie wykorzystywane przepisy mają swoje korzenie w kuchni XVI-wiecznej Francji. Potrawa ta była ceniona w Polsce na królewskich i szlacheckich dworach. W tradycyjnej polskiej kuchni mamy głównie do czynienia z pasztetami mięsnymi (przygotowanymi m.in. z drobiu, wieprzowiny, dziczyzny, podrobów) i nie każdy wie, że istnieje wiele bezmięsnych i równie pysznych wariantów tej potrawy. Jednym z nich jest niżej przytoczony przepis, gdzie wegetarianie (i nie tylko!) mogą zastąpić mięso za pomocą pieczarek.

Składniki

– 0,5kg pieczarek
– 2 duże cebule
– 3 ząbki czosnku
– 7 jajek
– 150 gramów suszonych pomidorów
– pęczek natki pietruszki
– pęczek szczypioru
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżki majonezu
– przyprawy : zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz
– olej (do smażenia)

Wykonanie

1) Ugotuj 5 jajek, odstaw do ostudzenia, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach
2) Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, podsmaż ją do zeszklenia na rozgrzanej patelni
3) Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach, smaż aż do odparowania wody
4) Przenieś jajka, cebulę i pieczarki do dużej misy i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki
5) Dodaj posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, pokrojone suszone pomidory oraz majonez, musztardę i dopraw za pomocą wcześniej wymienionych przypraw według własnego gustu.
6) Pozostałe dwa jajka rozdziel na białko i żółtka. Żółtka wmieszaj do masy, natomiast białka ubij wcześniej ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z zawartością misy.
7) Otrzymaną masę przełóż do keksówki (25 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową, włóż do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i piecz około 50 minut.
8) Upieczony pasztet ostudź i przechowuj w lodówce.

Pasztet najlepiej smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem masła i pomidora.
Smacznego!

Author: kuchenny-swiat.pl