Występowanie oraz zastosowanie witaminy B3
Witamina B3 nazywana również niacyną występuje m.in. w mięsie drobiowym, cielęcym, wieprzowym oraz wątrobie a także w drożdżach spożywczych, ziemniakach, produktach zbożowych oraz orzechach arachidowych czy roślinach strączkowych. Witamina ta stosowana jest w medycynie; w leczeniu miażdżycy, jako jeden ze składników leków przeciwmigrenowych, czy w walce z problemami dermatologicznymi.
Niacyna a zdrowie człowieka
Organizm ludzki samodzielnie nie wytwarza witaminy B3 dlatego tak ważne jest aby w odpowiedniej ilości przyjmować ją wraz z pokarmem. W przeciwnym razie niedobór Niacyny może grozić; zmęczeniem, stanami depresyjnymi, problemami z pamięcią, wymiotami, biegunką i ogólnym osłabieniem naszego organizmu. Zalecana ilość witaminy B3 zależy od wieku i płci, może ona pomóc obniżyć poziom cholesterolu, ułatwić zwalczanie zapalenie stawów i zwiększać funkcję mózgu. Oprócz produktów bogatych w Niacynę możemy spożywać ją bezpośrednio poprzez kompleksowe suplementy zawierające witaminy z grupy B. Przez spożywanie pokarmów praktycznie nie jesteśmy w stanie przedawkować Witaminy B3, gdyż należy ona do grup witamin rozpuszczalnych w wodzie, tak więc jej nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Zapotrzebowanie na Niacynę wzrasta np. w przypadku kobiet ciężarnych lub karmiących dlatego tak ważne jest aby utrzymywały one produkty bogate w tę witaminę w swojej diecie. Pamiętajmy, że w razie decyzji o przyjmowaniu dodatkowych porcji tej witaminy w postaci suplementów musimy najpierw skontaktować się z lekarzem, gdyż może prowadzić to do nadmiaru jej w organizmie, co może powodować niepożądane skutki.
Najnowsze komentarze