Kotlety z piersi indyka to idealne danie dla małych niejadków. Takie kotleciki ją bardzo smaczne i pożywne, a co najważniejsze delikatne. Odpowiednie przygotowanie piersi z indyka, gwarantuje niepowtarzalny smak dania
Małe kotleciki to danie, którym zajadać się będzie każde dziecko. To absolutny klasyk, znany nam wszystkim. Nic dziwnego, przygotowanie kotletów nie jest trudne, a smak dania jest niepowtarzalny.
Kotlety z piersi indyka
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- szklanka mąki
- pieprz i sól do smaku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- łyżka masła
- olej
Wykonanie:
Piersi z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jak pokroić pierś z indyka na kotlety? Musimy mieć do tego ostry nóż. Pierś kroimy na półtoracentymetrowe kawałki. Mięso rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Tak przygotowane mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawiamy na 15 minut, aby przyprawy weszły w mięso.
W międzyczasie przygotowujemy trzy talerzyki. Na jednym rozbijamy i roztrzepujemy jajko, na drugim przygotowujemy mąkę, a na trzecim bułeczkę tartą. Nasze kotleciki maczamy z obu stron: najpierw w jajku, potem w mące, ponownie w jajku i na końcu w bułeczce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy nasze kotleciki. Smażymy na dużym ogniu do zrumienienia, następnie zmniejszamy ogień i przewracamy na drugą stronę. Na patelnię wykładamy masło i przykrywamy kotleciki. Dusimy je w ten sposób około 20 minut.
Ważne, aby nie podnosić zbyt wcześnie pokrywki. Kotleciki muszą się udusić, aby być miękkie i soczyste w środku, a nie wysuszone. Soczyste kotlety z indyka najbardziej smakują dzieciom. Jednak i dorośli z chęcią zjedzą takie tradycyjne polskie danie. Duszone kotleciki są miękkie i z powodzeniem można je kroić samym widelcem.
Kotleciki najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniaczkami i młodą kapustką z koperkiem. Dla dzieci, dodatkiem do kotlecików mogą być frytki i sałatką z marchewki.
Najnowsze komentarze