Pomysły na szybkie obiady – do 30 minut

W kuchni często zdarza się, że bardzo nam zależy na czasie. W końcu, kto chciałby spędzać przyrządzaniu posiłków pół dnia? Dlatego szukamy prostych i sprawdzonych propozycji na szybkie obiady. Poniżej znajdziecie najciekawsze przepisy kulinarne, a więcej znajdziecie na https://www.przepis-kulinarny.pl .

Kurczak ze szpinakiem

Szybka propozycja dla wielbicieli aromatycznego, czosnkowego szpinaku.
Poniższe składniki to propozycja dla czterech osób:
pierś z kurczaka ½ kg
kostka rosołowa 2 sztuki
szpinak mrożony lub świeży 1 opakowanie/450 g
ząbek czosnku
cebula 1 sztuka
śmietana 22% 200 ml
żółty ser 100 g
olej roślinny 3 łyżki
Przygotowanie:
1. Piersi rozetnij tak, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.
2. Pokrojoną cebulę zeszklij, dodaj szpinak, śmietanę i drugą kostkę. Całość wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje. Ze szpinakiem dobrze komponuje się czosnek, więc możesz go dodać.
3. Nałóż farsz na piersi z kurczaka, posyp całość żółtym serem, a następnie piecz w piekarniku w 190 stopniach przez 15 min.

Tagliatelle z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem

Świetna propozycja na lekki, szybki, a jednocześnie pożywny posiłek. Znakomita propozycja na lato.
Składniki na 4 porcje:
2 filety z kurczaka
paczka makaronu tagliatelle
kilkanaście pomidorków cherry
5 ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: bazylia, oregano, listki świeżej mięty (do dekoracji)
pół cytryny (dokładnie umytej)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonki, a następnie kroimy w kostkę.
2. Pokrojoną pierś przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, bazylię, oregano, ok. 5 łyżek soku z cytryny oraz startą skórkę. Całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
3. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, czosnek obieramy i siekamy bądź przeciskamy przez praskę.
4. Mięso wyjmujemy z lodówki. Wlewamy na patelnię odrobinę oliwy i smażymy kurczaka przez ok. 5 minut, aż do lekko brązowego koloru. Piersi odkładamy.
5. Makaron gotujemy al dente.
6. Na patelnię znów wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy (ale niezbyt długo, bo stanie się gorzki), dodajemy pomidorki, wsypujemy zioła i sól, podsmażamy, dodajemy mięso i jeszcze przez 3 minuty podsmażamy.
7. Odcedzamy tagliatelle, dodajemy na patelnię do reszty składników, mieszamy całość dobrze.
8. Przekładamy na talerz, posypujemy startym serem (najlepiej parmezanem), dekorujemy świeżymi listkami mięty lub bazylii.

 

Author: kuchenny-swiat.pl