Jak wybrać zastawę stołową do restauracji

Zastawa stołowa w restauracji to jeden z najważniejszych podstawowych elementów całego kulinarnego wyglądu. Zbyt wiele restauracji przywiązuje minimalną uwagę do tego jak wygląd zastawy przekłada się na prezentację potrawy i serwuje swoje dania na zwykłych (domowych) naczyniach kuchennych bez jakiejkolwiek strategii. Kluczem do sukcesu w gastronomii jest nie tylko smak ale i prezentacja dań. Jeśli wiesz, jak to wykorzystać, zastawa gastronomiczna może stać się niezwykle skutezcnym narzędziem przyciągającym nowe osoby do Twojego lokalu i zmieniającym je w stałych, a co najważniejsze, zadowolonych klientów.

Zakładasz nową restaurację? Jesteś właścicielem istniejącego lokalu gastronomicznego? Podczas poszukiwania najlepszej zastawy stołowej zalecamy, aby spełniała ona następujące wymagania. Dowiedz się jak wybrać zastawę stołową do restauracji.

Musi być bardzo funkcjonalna

Zalecamy wybór zastawy stołowej do restauracji, wykonanej z praktycznych materiałów i kształtów, które są pozbawione wgłębień (porów) i łatwe w utrzymaniu w czystości, łatwe w przechowywaniu. Wielkość talerza może ale nie musi odpowiadać licznym rozmiarom porcji. Nie bójmy się stosować talerzy uniwersalnych. Takich, które pomieszczą dużą porcję oraz niewielkie danie. Z drugiej strony wielkość elementów zastawy musi być dostosowana do typu dania jakie przygotował kucharz i ilości potraw jakie restauracja zazwyczaj serwuje. Zastawa gastronomiczna musi być urozmaicona i wszechstronna. Wszystko to, aby jedzenie mogło być wygodnie podane klientom a dania nie odbiegały od siebie jakością naczyń, w których jest podawane.

Pamiętaj, że zastawa do gastronomii różni się od tej przeznaczonej do użytku domowego. Zastawa stołowa do gastronomii muszą mieć wysoką odporność termiczną na zimno i ciepło, oraz odporność na czynniki mechaniczne jak zarysowania i upadki, aby jej blask i ogólna kondycja wytrzymywały ponad 300 myć.

Musi być narzędziem marketingowym

Dla gościa restauracji może wydać się to niezrozumiałe ale dla pracownika gastronomii powinno być oczywiste, że zastawa stołowa musi spełniać rolę marketingową, być tożsame ze stylem i atmosferą restauracji. Zarówno pod względem kolorystyki, jak i kształtu, stylistyka zastawy jest czymś niezwykle istotnym, ponieważ pozwala restauratorom używać zastawy jako elementu, który przyciąga uwagę. Dzięki temu, dania zapadają w pamięć klientom restauracji już w chwili, gdy trafiają na stół. W ten sposób zastawa stołowa staje się potężnym narzędziem podkreślania walorów estetycznych potraw dla restauracji i świadomych tego restauratorów. To, że jemy oczami to nie tylko powiedzenie ale i dobrze zbadany fenomen psychologii. Podkreślając walory wizualne potraw mamy większa szansę na pobudzenie apetytu a w konsekwencji sprzedanie większej ilości potraw.

Ważne jest, aby zastawa uzupełniała, a nie przesłanłaia jedzenie. W związku z tym bardzo dobrym pomysłem jest posiadanie „specjalnej” zastawy stołowej o bardziej oryginalnych kształtach do określonych typów dań i napojów, uzupełniającej tą z klasycznej białej porcelany. Możesz również mieć solniczki, pieprzniczki oraz miski do sałatek o zaskakujących wzorach, które nadadzą Twoim naczyniom kuchennym wyjątkowego charakteru.

Musi być zrównoważona

Niektóre restauracje uważają, że bardziej praktyczne i opłacalne jest posiadanie papierowej zastawy stołowej, na przykład, ponieważ jedzenie jest szczególnie tłuste (takie jak smażony kurczak) lub trudne do spożycia (jak owoce morza). Jeśli ten wariant pasuje do Twojej wizji restauracji, upewnij się, że zastawa stołowa również nadaje się do recyklingu i jest wykonana z bardziej zrównoważonych materiałów (takich jak kukurydza lub podkładki korkowe). Plastik jest coraz częściej pomijany jako materiał ze względu na zmiany nawyków konsumentów i ich świadomości ekologiczną. Dlatego upewnij się, że Twoja restauracja nie sprzeciwia się temu trendowi, a także może przyczynić się do zmniejszenia zanieczyszczenia.

Z drugiej strony zastawa stołowa z melaminy i plastiku, które są wykonane z materiałów chemicznych, mogą być szkodliwe dla zdrowia klientów, gdy często mają kontakt z ciepłem. Który materiał jest najbardziej zrównoważony? Oczywiście porcelana nadal jest kwintesencją klasycznego materiału na zastawę restauracyjną, ponieważ jest w 100% wytwarzana z naturalnych minerałów, które po wypaleniu nie wpływają na smak potraw. Dodatkowo, naczynia z porcelany są przedmiotami wielokrotnego użytku, któe dzięki technologii produkcji są niezwykle odporne na uszkodzenia i zmiany temperatur.

Musi być na bieżąco z trendami

Zgodnie z poprzednim punktem można zastosować np. drewniane naczynia restauracyjne, takie jak deski do serwowania, ponieważ są modne, trwałe, wzmacniają naturalny trend, są mocne i stabilne. Z pewnością należy zadbać o to, aby były gładkie i pozbawione ziaren, aby były łatwe do czyszczenia. To samo dotyczy zastawy stołowej z łupka, które również są modne, bardzo odporne na ciepło i nadają osobowości, czy misek, które wyglądają, jakby miały zostać.

Jeśli chodzi o zastawę stołową do baru i cocktail baru, zalecamy zbadanie, które rodzaje szklanek i filiżanek są „modne” (np. Duże filiżanki). W ten sposób klienci mogą docenić to, że jesteś na bieżąco z trendami i zależy Ci na ich zadowoleniu.

Ponadto posiadanie zastawy stołowej zgodnej z trendami pozwala uzyskać darmową promocję Twojego biznesu w sieci. Im bardziej trendy jest Twoja restauracja lub bar, tym większe prawdopodobieństwo, że klienci zrobią zdjęcia, filmy i załadują je do swoich mediów społecznościowych.

Jaką zastawę wybrać?

Zgodnie z powszechną opinią restauratorów, zastawa restauracyjna z porcelany jest najlepszym wyborem dla lokali gastronomicznych. Jest wytrzymała zarówno na wysokie temperatury czyszczenia i uszkodzenia mechaniczne. Pozwala na schludną prezentację dań i jest niezwykle uniwersalna. Jej cena nie powala na kolana a dostępnośc naczyń z porcelany w Polsce nie jest żadnym problemem. Dostępne są tysiące fasonów i wzorów naczyń z porcelany, które mogą być myte bez obawy przed utratą swoich walorów estetycznych. Nie wpływa ona na smak potraw i co najważniejsze służy latami.

 

Author: kuchenny-swiat.pl